De Amerikaanse economie blijft indrukwekkend goed draaien. De werkloosheid klokte er in december af op 3,5%, het laagste cijfer in 50 jaar. Ook de lonen blijven stijgen en de beurs draait op recordhoogtes. Dat meldt de New York Times. De economische hausse onder Republikeins bewind staat in schril contrast met de voorspellingen van economen en andere ‘experten’ bij een overwinning van Donald Trump.

Er kwamen in december nog eens 145.000 jobs bij, al hadden analisten verwacht dat het er 160.000 zouden zijn. Zo is 2019 een jaar geweest met voortdurende groei in de werkgelegenheid, wat er op wijst dat er nog groeimarge is. De zogenaamde ‘werkelijke werkloosheid’, die die kijkt naar mensen die ontgoocheld gestopt zijn met het zoeken naar werk, of mensen die noodgedwongen deeltijds in plaats van voltijds werken, staat ook historisch laag. Ze klokt af op 6.7%.

Momenteel zijn er 158,8 miljoen mensen aan het werk in de Verenigde Staten, het hoogste cijfer ooit. De gemiddelde werkweek, die een indicator is voor de toekomstige intenties van werkgevers, blijft ook stabiel. Ongeveer driekwart van de nieuw aangenomen werkkrachten was vorige maand niet eens op zoek naar werk. De maakindustrie doet het wel minder goed, daar was er een kleine daling van 12.000 jobs in december. 

Ondertussen stegen de lonen in 2019 met 2,9%, na inflatie. Dit is mogelijk iets lager dan de voorspellingen omwille van de grote toestroom in de arbeidsmarkt. In België bedroeg de stijging van de lonen vorig jaar een bescheiden 0,7%.

Internationaal

Ook op vlak van internationale handel ziet het er rooskleurig uit. De Verenigde Staten en China lijken op een akkoord af te streven, waarmee de oneerlijke Chinese concurrentie lijkt af te zullen nemen. Twee derde van de import wordt echter nog steeds getarifeerd. Ook de EU dreigt meer sancties op te lopen na haar veroordeling door de WTO wegens de marktverstorende subsidies voor Airbus. 

Tenslotte blijft de beurs ook uitstekend presteren. De Dow Jones haalt recordcijfers. Vooral Apple leidt de dans, nadat de Chinese overheid bekendmaakte dat het bedrijf 18% meer Iphones verkocht in december.