De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin heeft klimaatactiviste Greta Thunberg geadviseerd om economie te studeren, alvorens wereldleiders de les te spellen.

Greta Thunberg was op het Wereld Economisch Forum (WEF) in Davos erg kritisch voor de Verenigde Staten. Ze vroeg onder meer een onmiddellijke stopzetting van investeringen in fossiele brandstoffen. De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin werd donderdag geconfronteerd met haar uitspraken. “Is zij de hoofdeconoom? Ik ben in de war”, grapte Mnuchin. “Nadat ze economie heeft gestudeerd op de universiteit kan ze terugkomen om ons dat uit te leggen.”

“Milieuproblemen zijn ingewikkeld”

“Toen ik mocht rijden had ik een Tesla. Ik reed in Californië. Ik vond het leuk”, zei Mnuchin. “Maar niemand let op hoe die elektriciteit wordt gemaakt, en wat er gebeurt met de opslag en de milieukwesties van al die batterijen. De milieuproblemen zijn duidelijk ingewikkeld.” Hij wees er ook op dat het onmiddellijk afstappen van fossiele brandstoffen enorme economische gevolgen heeft.

Eerder in de week verwees de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) al naar klimaatactivisten als Thunberg. “We moeten de eeuwige onheilsprofeten en hun voorspellingen van de apocalyps verwerpen. Zij zijn de erfgenamen van de dwaze waarzeggers van gisteren. Deze paniekzaaiers eisen altijd hetzelfde, absolute macht om elk aspect van ons leven te domineren, te transformeren en te controleren”, zei Trump.