In de Iraakse hoofdstad Bagdad hebben honderden aanhangers van sjiitische door Iran gesteunde milities de Amerikaanse ambassade belegerd. De bestorming van de ambassade is een reactie op een Amerikaanse luchtaanval op de militie Kata’ib Hezbollah.

De betogers – sommigen in militair tenue – gooiden met stenen en bestormden het gebouw. Een beveiligingspost en verschillende de delen van de muur rondom het terrein werden in brand gestoken. Er werden pro-Iraanse leuzen gescandeerd. De bewakers van de ambassade gebruikten verdovingsgranaten en traangas om de betogers af te weren. Uiteindelijk lukte het de menigte niet om het hoofdgebouw van het complex binnen te dringen.

Door Iran gesteunde milities belegeren ambassade

De bestorming van de ambassade is een reactie op een Amerikaanse luchtaanval op basissen van de door Iran gesteunde militie Kata’ib Hezbollah. Daarbij kwamen zeker 25 militieleden om. Er vielen minstens 55 gewonden. Die luchtaanval was op zijn beurt een vergelding voor de dood van een Amerikaan na een raketaanval op een Iraakse militaire basis. Volgens de Verenigde Staten zat Kata’ib Hezbollah achter die aanval.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vielen er geen gewonden onder het ambassadepersoneel. Ook zouden er vooralsnog geen plannen zijn om het personeel te evacueren. Wel worden er mariniers en zo’n 750 soldaten van de ‘82nd Airborne Division’ naar de regio gestuurd om Amerikaanse faciliteiten te beschermen. Indien nodig zouden tot wel 4.000 extra troepen ingezet kunnen worden. Op dit moment zijn meer dan 5.000 Amerikaanse gestationeerd in Irak.

Trump: “Iran zal grote prijs betalen”

De belegering van de ambassade luidt een merkbare escalatie van het conflict tussen Iran en de VS in. “Iran zal volledig verantwoordelijk worden gehouden voor het verlies van mensenlevens, of schade, in een van onze faciliteiten. Zij zullen een zeer GROTE PRIJS betalen! Dit is geen waarschuwing, het is een bedreiging”, schreef de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) op Twitter.