Een Amerikaans militair vliegtuig is neergestort boven Afghanistan. Volgens de Taliban hebben zij het vliegtuig neergehaald, maar er bestaat nog veel onduidelijkheid over de ware toedracht van de feiten.

Het vliegtuig stortte neer in Taliban-gebied. Op beelden van het wrak is een insigne van de Amerikaanse luchtmacht te zien. Het zou gaan om een E-11 Battlefield Airborne Communications Node. Het vliegtuig fungeert als een soort vliegende modem, om communicatie met en tussen eenheden in verafgelegen gebieden mogelijk te maken.

Tegenstrijdige verklaringen over vliegtuig

“Een vliegtuig van de Amerikaanse invaller is neergeschoten. Veel officieren zijn gedood”, zei Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid. Volgens hem waren er hooggeplaatste CIA-agenten aan boord van het vliegtuig. Het zou niet de eerste keer zijn dat de Taliban betrapt worden op een overdrijving.

Volgens de Verenigde Staten waren er geen aanwijzingen dat vliegtuig werd neergehaald. “Hoewel de oorzaak van de crash wordt onderzocht, zijn er geen aanwijzingen dat de crash werd veroorzaakt door vijandelijk vuur”, klinkt het. Volgens de Amerikanen waren er twee personen aan boord, die beiden omkwamen bij de crash.

Aanvankelijk heerste er veel verwarring over de crash en werden er tegenstrijdige berichten de wereld ingestuurd. Zo zei de Afghaanse regering aanvankelijk dat er een passagiersvliegtuig met meer dan 80 mensen aan boord was neergestort.