De Amerikaanse regering legt een nieuwe reglementering op voor zwangere vrouwen die naar de VS gaan. De bedoeling is om ‘geboortetoerisme’ in te perken. Dat is een vorm van misbruik van Amerikaanse wetten waarbij hoogzwangere vrouwen speciaal naar Amerika reizen om daar te kunnen bevallen. Kinderen die op Amerikaanse bodem geboren zijn krijgen immers automatisch de Amerikaanse nationaliteit. Dat meldt AP.

De zogenaamde “anchor babies” zijn al lang een doorn in het oog van Amerikanen die een strikter migratiebeleid willen. Vandaag verwerft elke baby die op Amerikaanse bodem geboren wordt automatisch het Amerikaans burgerschap. Dit is het gevolg van een gecontesteerde maar al lang erkende interpretatie van het 14e Amendement.

Dat amendement werd na de Amerikaanse burgeroorlog gestemd om voormalige slaven in hun rechten te beschermen, maar werd later ook gebruikt om vreemdelingen Amerikaanse rechten toe te kennen. Het Amerikaans beleid is momenteel erg genereus en zwaar om te dragen in het licht van de migratiecrisis. 

Toeristenvisum

Vanaf vandaag krijgen zwangere vrouwen niet zomaar een toeristenvisum voor de VS. Ze moeten bewijzen dat ze een dwingende reden hebben om het land te bezoeken, zoals zorg voor een ziek familielid of het moeten bijwonen van een belangrijke ontmoeting. Anders moeten ze bewijzen dat ze naar de VS gaan om medische redenen en ze voldoende geld hebben om dat te kunnen betalen. 

Het sluiten van dit gapende gat in onze migratiewetgeving zal ons helpen om het endemisch misbruik aan te pakken. Finaal zal het de Verenigde Staten beter beschermen tegen de veiligheidsrisico’s die uit die praktijk groeien.” zei de persverantwoordelijke van het Witte Huis, Stephanie Grisham. “Het zal ook Amerikaanse belastingbetalers beschermen, die alle kosten van dat misbruik moeten dragen. De integriteit van het Amerikaans staatsburgerschap moet beschermd worden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken “gelooft niet dat de VS bezoeken om het Amerikaans burgerschap aan je kind te bezorgen een legitieme activiteit is in het licht van ontspanning en recreatie“, zo staat te lezen in de nieuwe reglementering.

Lucratief

Het geboortetoerisme is een lucratieve onderneming. Bedrijven rekenen tot 80.000 dollar aan om die praktijk uit te voeren. Iets wat door Donald Trump nu een stuk moeilijker werd gemaakt. De ruimhartige erkenning van kinderen die geboren worden in de VS blijft echter wel overeind. Hierdoor bestaat de vrees dat de praktijk nog een tijdje zal blijven bestaan.

Cijfers over de problematiek zijn eerder schaars, maar een studie beweert dat in 2012 maar liefst 36.000 vrouwen bevielen in de VS om daarna het land te verlaten. Een andere studie zegt dat tussen midden 2016 en midden 2017 er 33.000 kinderen op die manier werden geboren.