“We werken aan een oplossing. Wat telt, is dat we maandag op zijn minst aan de preformatie kunnen beginnen. Voor minder dan dat sta ik niet op,” stelt MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zaterdag in een gesprek met Het Laatste Nieuws. Dat zal volgens de ambitieuze informateur niet met 10 partijen zijn, maar welke constructie men dan wel kan aanvatten, blijft – ruim 7 maanden na de  verkiezingen – onduidelijk.

Bouchez en zijn collega-informateur Joachim Coens (CD&V) zetten dit weekend alles in gereedheid om maandag aan de (pre)formatie van de nieuwe federale regering te kunnen beginnen. Uit een (halve) uitgelekte nota van het duo bleek deze week dat de informateurs eerder centrumrechtse accenten leggen in vergelijking met de nota-Magnette van enkele weken geleden. Dat is niet zo verbazend aangezien CD&V al meermaals liet blijken de N-VA ook federaal te willen blijven betrekken.

Van een ‘Vlaams front’ met Open Vld zou echter geen sprake zijn. Verschillende commentatoren wijzen erop dat Gwendolyn Rutten daarvoor de boot afhoudt. Bovendien is de strijd om de voorzittersstoel bij de liberalen losgebarsten, wat de positie van de huidige voorzitter er niet bepaald steviger op maakt. 

“Er is meer dan N-VA”

Maandag leggen Coens en Bouchez hun werk voor aan de Koning. Dan wordt wellicht duidelijk in welke richting de federale formatie verder beweegt en wordt mogelijks een (pre)formateur het veld ingestuurd. Volgens Bouchez zullen er dan partijen afvallen, maar de MR-voorzitter laat niet blijken welke. Zowel een scenario met N-VA (paars-geel) als één zonder hen (paars-groen) acht de liberaal mogelijk. Hoewel de uitgelekte nota meer gele dan groene recepten bevat, is er volgens Bouchez “meer dan N-VA”.

Hij klinkt wel ambitieus over het gedane werk. “Wie vandaag denkt dat Joachim Coens en ik geen keuzes durven maken: wacht maar tot maandag”, klinkt het. Dan kan volgens Bouchez minstens de preformatie van de federale regering starten. Welke naam of kleur er ook aan de nieuwe regering wordt gegeven, volgens Bouchez zal de constructie voor elke partij “oncomfortabel” zijn. Nieuwe verkiezingen als uitweg wil de liberaal daarentegen “met alle macht vermijden”. “Wie daarop aanstuurt, is onverantwoordelijk”, verduidelijkt hij.