De 39-jarige Syed Bukhari, een Pakistaan die in het Britse Manchester woont, heeft geprobeerd zijn verzekeringsmaatschappij op te lichten door zijn eigen dood te verzinnen. Dat meldt het Nederlandse AD. Hij wilde een miljoen euro opstrijken, maar werd betrapt en kreeg een gevangenisstraf van ruim 5 jaar opgelegd. 

Bukhari is geen onbekende voor het gerecht en werd al veroordeeld voor oplichting. Momenteel zit hij al een celstraf van acht jaar uit omdat hij een dementerend koppel oplichtte voor tienduizenden euro’s van hun spaargeld. Met dat geld kocht hij dure horloges, dure merkkleding, een haartransplantatie en luxevakanties naar Dubai en zijn thuisland Pakistan. 

Verzekeringsfraude

Maar die aanzienlijke hoeveelheid gestolen geld was nog niet genoeg voor de man, zo blijkt. Door zijn eigen dood te vervalsen, probeerde hij immers een miljoen euro buit te maken bij zijn verzekeringsmaatschappij. Hij deed zich voor als zijn echtgenote en stuurde allerlei vervalste documenten die zijn dood moesten staven naar zijn verzekering. 

Eerst stuurde de man een e-mail naar de verzekering met de mededeling dat hij overleden was aan een hartaanval in de Pakistaanse stad Karachi. Hij belde ook naar de maatschappij en deed een zielig klinkende stem van zijn vrouw na, wat naar verluidt niet heel geloofwaardig klonk. Als kers op de taart verstuurde hij namaakdocumenten zoals een overlijdensverklaring van een niet bestaande medische instantie en een overlijdensakte waarop zijn eigen vingerafdrukken gevonden werden.

De verzekeringsmaatschappij en politie hadden al snel door dat Syed Bukhari verzekeringsfraude probeerde te plegen om de premie van ruim een miljoen euro op te kunnen strijken. Eerst beschuldigde hij zijn vrouw voor de poging tot fraude, maar daarna gaf hij toe zelf verantwoordelijk te zijn. De rechter legde hem een celstraf van 5 jaar en 7 maanden op, die dus bovenop zijn straf komt die hij uitzit voor de oplichting van het bejaard koppel.