Vier jongemannen van Roemeense origine zijn opgepakt nadat ze woensdag een aanzienlijke hoeveelheid Apple-producten buit maakten in winkel Lab9 in Kortrijk. Dat meldt Het Laatste Nieuws. De uitbater van de elektronicazaak ging de daders achterna en verwittigde de politie. Zij konden de dieven arresteren met behulp van de uitbater.

Woensdagvoormiddag wandelden de vier jonge dieven winkel Lab9 in de Lange Steenstraat in Kortrijk binnen. Iets kopen deden ze niet, maar ze gingen er wel vandoor met maar liefst acht iPhones en zes MacBooks. De totale waarde van de gestolen producten: ruim 17.000 euro. Maar dat was buiten store manager Nicolas Therssen (23) gerekend.

Vier Roemenen opgepakt, twee al opnieuw vrij

“Toen ze begonnen te stelen wilde ik meteen ingrijpen, maar toen ik zag dat ze een mes bij hadden heb ik me koest gehouden”, aldus Nicolas aan Het Laatste Nieuws. “Toen ze wegliepen zette ik de achtervolging in. Tegelijkertijd had ik de politie aan de lijn om mijn locatie door te geven.” 

De politie kwam ter plaatse en zette de achtervolging in op de vluchtende dieven. “Het was een dolle achtervolging van de politie”, vertelt Nicolas. “Ze zijn op een bepaald moment Macbooks uit hun ramen beginnen te gooien naar de politiecombi’s.” Even later veroorzaakten de dieven een aanrijding en reden ze zich vast. Op dat moment kon de politie hen arresteren. In hun auto werden nog tal van gestolen iPhones en Macbooks aangetroffen.

Alle daders zijn jongemannen van Roemeense afkomst. “Aan de politie vertelden ze dat ze allemaal minderjarig zijn. Maar een botscan wees inmiddels uit dat één van hen meerderjarig is”, stelt het parket aan HLN. De meerderjarige dader werd deze voorgeleid voor de onderzoeksrechter en is aangehouden. Eén minderjarige werd in een jeugdinstelling geplaatst en de andere twee daders zijn alweer vrijgelaten.