Drie jongeren van Afrikaanse origine staan terecht voor het plegen van een reeks gewapende overvallen in het Antwerpse Turnhout. Ze pleegden onder meer overvallen op gsm-winkels, pizzakoeriers of andere handelaars waarvan ze producten nodig hadden. “Het gaat hier om een groepje zeer jonge daders die elke normbesef kwijt zijn.”

De eerste overval dateert van 19 september vorig jaar en vond plaats in snoepwinkel Candy Factory in Turnhout. Omstreeks 16u wandelden de drie overvallers de winkel binnen en bedreigden ze de zaakvoerster, een zwangere vrouw, met een groot mes en vuurwapen. Ze haalden al het geld uit de kassa en gingen er vandoor. 

Reeks overvallen in Turnhout

Enkele dagen later probeerden ze een reiziger op de trein te beroven van zijn reistas en enkele weken later pleegden ze opnieuw een gewapende overval, dit keer op een gsm-winkel in Turnhout. “Ze hebben me aangevallen met een mes en in mijn buik gestampt”, getuigt de zaakvoerder. De overvallers gingen aan de haal met twee iPhones. In diezelfde periode werd ook een nachtwinkel slachtoffer van de jonge criminelen. 

Amper twee dagen later werd ook een pizzakoerier overvallen. “Er was een grote bestelling geplaatst, maar toen de pizzakoerier aanbelde bij opgegeven adres, wisten de bewoners van niks”, zo schetste de openbaar aanklager. “Plots daagden twee personen op.” Die twee personen waren opnieuw twee van de jonge overvallers, die ook toesloegen bij de pizzakoerier. 

Vrijdag verschenen twee van de Afrikaanse jongeren voor de rechtbank. Het openbaar ministerie vordert gevangenisstraffen van 26 en 24 maanden tegen hen. “Het gaat hier om een groepje zeer jonge daders die elke normbesef kwijt zijn. Als ze een nieuwe gsm of sigaretten nodig hebben, pakken ze het gewoon. Ze staan er niet bij stil dat dit grote gevolgen heeft voor de slachtoffers. Ze deinzen er niet voor terug om zonder schroom diefstallen met geweld te plegen, zelfs ten aanzien van zwangere vrouwen”, klonk het.

De derde overvaller is nog minderjarig, wat er met hem zal gebeuren is vooralsnog onduidelijk.