In de Iraanse stad Kerman zijn minstens 56 mensen omgekomen na een stormloop tijdens de rouwstoet voor de Iraanse bevelhebber Qassem Soleimani. Er vielen 213 gewonden. De begrafenis van Soleimani werd uitgesteld.

In de zuidoostelijke Iraanse stad Kerman, de geboorteplaats van de gedode Iraanse bevelhebber Qassem Soleimani, kwamen tienduizenden mensen op straat voor zijn begrafenis. De drukte leidde tot een stormloop waarbij honderden mensen vertrappeld werden. Er vielen minstens 56 doden en 213 gewonden.

Miljoenen op de been voor begrafenis

“Vandaag werden jammer genoeg een aantal van onze medeburgers die rouwden verwond en een aantal werden gedood, wegens de zware congestie van de menigte”, klinkt het op de Iraanse staatstelevisie. De begrafenis werd uitgesteld tot later op de avond.

Eerder bracht de rouwstoet miljoenen op de been in de Iraanse hoofdstad Teheran. Ook in andere Iraanse en Iraakse steden kwamen honderdduizenden mensen op straat. Het gaat om de grootste begrafenis in Iran sinds die van opperste leider ayatollah Khomeini. Telkens werd “dood aan Amerika” gescandeerd door de menigte.

Architect van groeiende Iraanse invloed

Soleimani was als bevelhebber van Quds-brigade – een speciale eenheid binnen de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) – verantwoordelijk voor veel van de sjiitische milities die de laatste decennia hun opgang maakten in het Midden-Oosten. Hij wordt door velen gezien als de architect van de groeiende Iraanse invloed in de regio, na de Amerikaanse inval van Irak.

Soleimani werd op 3 januari gedood door een Amerikaanse drone-aanval in de buurt van de luchthaven van Baghdad. De Iraanse leiders zweren intussen wraak te nemen. “We zullen wraak nemen, een harde en definitieve wraak”, zei hoofd van de IRGC generaal Hossein Salami vanmorgen.