Vanaf vandaag moet de Belgische staat de dwangsom betalen van 50.000 euro per dag aan de families van Syriëstrijders als blijkt dat IS-kinderen niet worden teruggehaald uit Syrië. De advocaten van de IS-families claimen dat België nog niets deed. Dat meldt De Morgen.

Een kortgedingrechter had op 11 december uitgesproken dat de Belgische regering consulaire bijstand moet verlenen aan tien kinderen van IS-strijders. Ze moet hen bijvoorbeeld de documenten bezorgen die het hen mogelijk maken om onder begeleiding van Syrië naar België te reizen. De uitspraak is een gevolg van een kortgeding door advocaten Abderrahim Lahlali – tot voor kort fractieleider voor CD&V in de gemeenteraad van Ronse – en Mohamed Ozdemir. Zij eisten een dwangsom van 5.000 euro per dag per kind, zonder plafond.

De huidige restregering heeft beslist daar niet tegen in beroep te gaan, maar lijkt nu ook het arrest niet te volgen. Tenminste, dat beweren de advocaten van de IS-families. De zes weken die de rechter voorzien had als termijn, zijn nu verstreken. Indien dat klopt, treedt dus de dwangsom in werking.

In gebreke

We staan in contact met onze cliënten in de kampen, en ze hebben nog niets gehoord van consulaire bijstand en hebben geen reisdocumenten ontvangen”, zegt Mohamed Ozdemir, advocaat van de families, in De Morgen. “We zullen vanaf maandag (vandaag, red.) de Belgische staat in gebreke stellen en een deurwaarder vragen om de dwangsommen te innen”, vult zijn confrater Abderrahim Lahlali aan.

Indien effectief blijkt dat België niet doet wat het volgens de kortgedingrechter moest doen, dan is het verplicht om aan elk van de tien kinderen een dwangsom van 5.000 euro per dag vertraging te betalen. In totaal dus 50.000 euro per dag. “Die dwangsommen zijn een noodzakelijk kwaad”, klinkt het bij Ozdemir en Lahlali. “Onze cliënten zijn niet uit op geld.”

Een van de moeders in Al-Hol zou dat bevestigen: “Elke dag vertraging is een achteruitgang voor het lichamelijke en mentale welzijn van het kind.” Nochtans leek met dat welzijn van het kind weinig rekening gehouden te zijn toen de ouders beslisten om naar Syrië te trekken in de eerste plaats.

“België stelt alles in het werk”

Bij de regering klinkt het dat ze er wel mee bezig zijn. “Vorige week hebben premier Sophie Wilmès (MR), minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) erover vergaderd, en ook hun kabinetten overlegden”, zegt een hooggeplaatste bron. “Er zijn bij de advocaten al pasfoto’s van de kinderen opgevraagd.

België stelt alles in het werk om de reisdocumenten te kunnen bezorgen”, zegt de woordvoerder van de premier. “Alle diplomatieke contacten worden geactiveerd om missies te organiseren in het belang van de kinderen en in overeenstemming met internationale en fundamentele veiligheidsregels in gebieden met gewapende conflicten.”

Een bijkomend probleem is dat de Koerden die de gevangen IS-moeders en hun kinderen bewaken, hen in principe niet uit elkaar willen halen. De IS-moeders willen daarvan profiteren om ook naar België gehaald te worden. Iets waar hun advocaten eveneens voor pleiten.

De regering lijkt van plan te zullen kiezen tussen twee slechte opties. Een bron in de regering formuleert het dilemma als volgt in De Morgen. “Wat is moeilijker om uit te leggen aan de bevolking: dat de moeders meekomen of dat we tienduizenden euro’s betalen aan de families van die moeders?

(lees verder onder de tweet)

Kinderen mogelijk geradicaliseerd

Uit reportages vanuit het al-Hol kamp waar de IS-moeders opgesloten zijn, blijkt dat bijna iedereen daar nog altijd gelooft in de waarden van de Islamitische Staat. De vrouwen lijken hun kinderen erg radicaal te hebben opgevoed. Er is amper toezicht van bewakers, laat staan een vorm van deradicalisering, integendeel. Zo zie je in onderstaande video een kind dreigen om westerlingen af te slachten.