Dat blijkt uit een peiling van de lezeressen van vrouw.nl. 44% voelt zich regelmatig tot altijd onveilig in de openbare ruimte, vooral ’s avonds. Hierdoor mijden veel vrouwen in Nederland het openbaar vervoer, houden ze hun adem in als ze een groepje jongemannen passeren en hebben altijd een sleutelbos of een busje haarspray in de hand als wapen. Dat brengt De Telegraaf

Vooral het openbaar vervoer scoort slechte punten. Van de vrouwen die gebruikmaken van het openbaar vervoer, voelt 85% zich daar weleens onveilig. Bij 2 op de 3 blijft dit beperkt tot een enkele keer, 1 op de 3 zegt dit gevoel regelmatig tot altijd te hebben. Trein en metro worden het meest als onveilig bestempeld. 44% probeert ’s avonds het openbaar vervoer helemaal te vermijden.

Bijna 2 op de 3 vrouwelijke OV-reizigers is weleens lastiggevallen. Een derde daarvan noemt het voorval ’onschuldig’, de overige groep heeft het als zeer vervelend tot traumatisch (7%) ervaren. Veel vrouwen vertellen over mannen die hen – of zichzelf – betastten. Veel vrouwen durfden niets te doen, wachtten tot ze konden uitstappen of sloten zich op in de wc.

Van de vrouwen die weleens een taxi nemen, voelt 43% zich daar weleens onveilig: met name omdat je niet zomaar uit de auto kunt stappen mocht dat nodig zijn. En omdat de meeste taxichauffeurs mannen zijn. 1 op de 5 is weleens lastiggevallen in een taxi. Meerdere vrouwen werd gezegd dat ze ook in natura mochten betalen.

Van de groep die zich weleens onveilig voelt in een taxi, zegt 1 op de 10 indien mogelijk naar een vrouwelijke chauffeur te vragen. En 29% gaat bewust achterin zitten in plaats van op de passagiersstoel.

Niet graag alleen

Alleen over straat lopen doet een deel van de vrouwen evenmin graag, zeker als het donker is. 45% voelt zich een heel enkele keer onveilig, 21% regelmatig en 18% altijd ’s avonds laat. Een minderheid van 6% is ook overdag altijd bang op straat. 42% neemt weleens bewust een andere route om zich veiliger te voelen, ook als die langer is. 35% houdt haar telefoon in de hand of doet alsof ze iemand aan de lijn heeft. 42% heeft weleens een afspraak afgezegd omdat ze zich zorgen maakte of ze wel op een veilige manier kon thuiskomen, 10% doet dat zelfs regelmatig. Van de vrouwen met een relatie, vraagt ruim de helft uit veiligheidsoverwegingen wel eens of haar partner haar komt ophalen. Als redenen voor het onveilige gevoel wordt vooral het gebrek aan toezicht en politie op straat genoemd.

Buitenlandse afkomst

Van de vrouwen die de enquête invulden, is 75% weleens lastiggevallen op straat. Van deze groep heeft de helft dit als zeer vervelend ervaren en voor 8% was het zelfs traumatisch. De overige dames noemden het ’een onschuldig voorval’.

De verhalen variëren van mannen die op intimiderende wijze een gesprek aanknopen en schelden met ’hoer’ of ’kech’ tot potloodventers, aanrandingen en overvallen. Opvallend veel vrouwen melden dat het mannen betreft van buitenlandse afkomst.

28% voelt zich onveilig door groepjes mannen die op de route staan. Dat je als vrouw regelmatig wordt nagefloten, nagesist of nageroepen, is voor ongeveer 32% van de vrouwen reden om zich ongemakkelijk te voelen.
 
Overigens vindt lang niet iedereen dit nafluiten een probleem: van de vrouwen die dit weleens overkomt (87%), zegt 22% dat het ze niet uitmaakt en 34% vindt het zelfs leuk – mits het op een positieve manier gebeurt. De rest waardeert het dus niet en vindt het intimiderend of beangstigend.

Hogere straffen

Om te zorgen dat vrouwen zich veiliger kunnen voelen in de openbare ruimte, zijn volgens de deelnemers aan de enquête tal van oplossingen. Maar liefst 70% van de vrouwen wil meer toezicht op straat, 49% wenst meer camerabewaking en 54% vraagt om betere verlichting. 67% gelooft dat Nederland veiliger zou worden als de straffen op aanranding en verkrachting verhoogd worden. Een overgrote meerderheid van 88% vindt deze straffen te laag.

Gewapend

35% denk dat ze zich niet kunnen verdedigen tegen een fysiek sterkere tegenstander. Een kwart van de vrouwen geeft aan zelfverdedigingstechnieken te kennen. 55% van de vrouwen zegt regelmatig iets bij zich te dragen dat als wapen zou kunnen fungeren. In de meeste gevallen is dat een sleutelbos, paraplu, busje haarspray of deodorant, maar bij 11% gaat het om een mes of ander scherp voorwerp en bij 8% om pepperspray.

Opvallend is dat lang niet alle vrouwen duidelijk durven te zeggen dat ze ergens niet van gediend zijn. Als ze worden aangesproken door een man en zich daarbij onveilig voelen, laat 80% luid en duidelijk weten dat ze niet op die aandacht zitten te wachten. De overige 20% kapt het gesprek niet af, uit angst voor escalatie of omdat ze beleefd willen blijven. Gaat iemand nog verder, bijvoorbeeld door een arm om haar heen te slaan of een tik op de billen te geven, dan durft 76% daar iets van te zeggen. Bijna een kwart laat het dus gebeuren, vooral uit angst voor escalatie.

18% van de vrouwen geeft toe uit veiligheidsoverwegingen bewust niet voor sexy kleding te kiezen en 34% zegt hier onbewust rekening mee te houden.