Minstens 425  politievoertuigen mogen de lage-emissiezones (LEZ) in Antwerpen, Brussel en Gent niet binnen. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) op een vraag van Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). Dat brengt Het Laatste Nieuws.

De strenge LEZ-reglementering in de Vlaamse steden zorgt voor absurde situaties. Zo betaalde de stad Gent al 100.000 euro aan uitzonderingen voor haar eigen voertuigen. Nu blijkt dat speurders van de federale politie die met een verouderde – en dus vervuilende – dienstwagen een LEZ binnenrijden, zelf de aankoop van een dagpas moeten voorfinancieren. Als ze die niet kopen, krijgen ze een boete tot 350 euro. Dat kan na twee maanden terugbetaald worden, maar in andere gevallen moeten ze er meer dan een jaar op wachten. De federale politie streeft er nu naar om dergelijke voertuigen buiten de LEZ te houden en zo dagpassen te vermijden.

Algemeen belang moet primeren

Ik blijf het onvoorstelbaar vinden dat politievoertuigen drie van onze steden niet in mogen”, zo reageert Kamerlid Ortwin Depoortere verbijsterd. “Soms moet het algemeen belang primeren op andere belangen, voertuigen van nooddiensten kunnen in dringende omstandigheden ook door het rood rijden. Aan de minister om hierin verandering te brengen en oplossingen te zoeken.”

Gisteren bracht Het Laatste Nieuws nog dat 1,2 miljoen auto’s de LEZ’s in Gent en Antwerpen niet binnen mogen, dat is een vijfde van alle Belgische wagens.