Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie hebben 34 Amerikaanse militairen een hersenschudding opgelopen tijdens de Iraanse raketaanval op een Amerikaanse basis in Irak, eerder deze maand. Aanvankelijk gaf de Amerikaanse regering aan dat er daarbij geen gewonden waren gevallen.

Begin januari vuurde Iran verschillende raketten af op Amerikaanse luchtmachtbasissen in Irak. Die aanval was op zijn beurt een vergelding op de Amerikaanse drone-aanval, waarbij de Iraanse generaal Qassem Soleimani omkwam. Aanvankelijk zei de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) dat er geen Amerikaanse doden of gewonden waren gevallen bij de raketaanval.

17 militairen met hersenschudding worden nog behandeld

Vorige week liet het Amerikaanse leger weten dat 11 Amerikaanse militairen uit Irak werden teruggetrokken vanwege symptomen die een hersenschudding deden vermoeden. Deze week werd aangekondigd dat een aantal andere troepen ook uit Irak werden weggehaald vanwege mogelijke verwondingen.

Volgens Pentagon-woordvoerder Jonathan Hoffman zijn 17 van de militairen met een hersenschudding al terug aan het werk in Irak. Acht militairen die eerder naar Duitsland waren verplaatst worden nu behandeld in de Verenigde Staten. Negen militairen blijven in Duitsland om daar behandeld te worden. Volgens Hoffman vertoonden de militairen symptomen zoals hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en gevoeligheid voor licht.