Uit een vertrouwelijk document van de Franse binnenlandse veiligheidsdienst blijkt dat ongeveer 150 Franse wijken “in het bezit zijn” van islamisten. Dat schrijft Le Journal du Dimanche.

Vlak na de aanslag in Villejuif stuurde de Franse minister van Binnenlandse Zaken Cristophe Castaner een telegram naar verschillende prefecturen. De Franse binnenlandse veiligheidsdienst zou ongeveer 150 districten in kaart gebracht hebben die “in het bezit zijn” van islamisten. De inhoud van het document was dermate gevoelig dat zelfs de betrokken ministers niet op de hoogte werden gebracht.

Islamisten haalden 40% in een stembureau

Het gaat onder meer om de Parijse voorstad Seine-Saint-Denis en voorsteden van Lyon en Marseille. Ook wordt er gewag gemaakt van “microgebieden in onwaarschijnlijke regio’s die salafistisch worden”. In andere gebieden is de situatie “alarmerend” of “onrustwekkend”.

Een van de gebieden die genoemd wordt is Maubeuge, vlakbij de Belgische grens. Daar haalde de ‘Union des démocrates musulmans français’ (UDMF) maar liefst 40% in één van de stembureaus. De UDMF is een islamististische partij. In sommige andere wijken met een grote moslimbevolking, zoals le Val Fourré in Mantes-la-Jolie, haalde de partij 17 procent van de stemmen in de Europese Parlementsverkiezingen.