Geheel volgens traditie was Frankrijk ook dit jaar het toneel van nieuwjaarsrellen, brandende auto’s en aanvallen op de hulpdiensten door allochtone relschoppers. Nu werd dankzij onderzoekswerk van Europe 1 de schade beter in beeld gebracht. Er werden die nacht 1.457 auto’s in brand gestoken, een triest nieuw record. 

Het is een stijging van 13% in vergelijking met vorig jaar, dat ook al een recordaantal wagenbranden kende. Toen stak men 1.290 wagens in brand. Nochtans beweerde de overheid lange tijd dat er dit oudejaar minder ernstige incidenten waren dan “normaal”. Enkel in Straatsburg moesten ze wel toegeven dat het ontspoort was.

Overheid onbetrouwbaar

Gelijkaardige reacties waren er ook in België, waar de overheid en media eerst communiceerden dat het een relatief rustige nacht was. Achteraf bleek dat Brussel en Antwerpen ook ware slagvelden waren en de politie en brandweer er de handen vol hadden. Volgens Brussels burgemeester Phillipe Close (PS) was alcohol de grote boosdoener.

De Franse overheid wilde de cijfers niet bekendmaken “om de zaken niet verder te laten escaleren“. Maar dat was buiten de journalisten van Europe 1 gerekend. 
De bewering van de Franse overheid was gewoon niet waar. Oudejaarsnacht verliep uiterst gespannen.

Straatsburg

Straatsburg werd het ergst getroffen met 220 in brand gestoken wagens, daar betrof het een verdubbeling van de cijfers van vorig jaar. Bovendien werden de brandweermannen van Straatsburg ook aangevallen. Sommige van hen werden zelfs in hinderlagen gelokt die iets weg hadden van lynchpartijen. Daarbij vielen allochtone jongeren hen aan met kettingen en breekijzers. De brandweermannen vreesden voor hun leven.
Daar woedt nu het debat of de politie hen bij elke interventie moet ondersteunen. Want ook op andere dagen zijn ze het doelwit van agressie. Beledigingen zijn het nieuwe normaal geworden bij een doordeweekse interventie.

“Geen opbod”

De Franse minister van Binnenlandse Zaken wil naar eigen zeggen de cijfers niet vrijgeven zodat er geen opbod zou ontstaan tussen allochtone relschoppers. Die zouden immers kunnen nagaan wie het meest schade heeft aangericht en daar eer uithalen. Het is eenzelfde beleid zoals Nicolas Sarkozy dat voerde in het verleden, zonder veel succes. Bovendien is het ook een verouderde redenering, want de vandalen delen de resultaten van hun ‘werk’ op sociale media, ze wachten niet op officiële cijfers. Vooral de Franse burger lijkt de grote verliezer te zijn van dit beleid.