In het Nederlandse Den Haag zijn afgelopen weekend een Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten aangevallen door een groepje allochtone jongeren. De Omroep West plaatste videobeelden van het incident op sociale media. Daarin is te zien hoe de Zwarte Pieten verschillende klappen krijgen. “Geen racisme in Laak. Geen racisme in Laak. Wegwezen kanker Zwarte Piet”, klinkt het. 

De discussie rond Zwarte Piet woedt de laatste jaren steeds heviger in Nederland, maar ook in ons land. Voor- en tegenstanders van de traditionele Zwarte Piet gaan er alsmaar feller met elkaar in de clinch. Volgens tegenstanders is de traditionele Zwarte Piet immers een “racistische karikatuur van Zwarte Piet”. Naar goede gewoonte laaide de discussie ook dit jaar weer fel op.

“Kanker Zwarte Piet”

Dit weekend vond het grote kinderfeest plaats in heel wat Nederlandse steden, maar in Den Haag kwam het daarbij tot een vechtpartij met de Zwarte Pieten. Sinterklaas en zijn traditionele Zwarte Pieten werden in de Haakse wijk Laak fysiek bedreigd en aangevallen door een groepje allochtone jongeren. “Geen racisme broer. Eén voor allen, allen voor één”, roept het groepje. “Wegwezen kanker Zwarte Piet!”

Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten zetten het op een lopen maar kregen toch nog enkele rake klappen. Eén van de Zwarte Pieten meldde dit aan de politie, waarna ze ter plaatse kwamen. “Politiemensen zijn na de melding in de wijk gaan rondrijden om te kijken of ze het groepje jongeren nog konden vinden om ze aan te spreken”, aldus een woordvoerder van de politie. Van de groep was echter geen spoor meer.