De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft maandag geoordeeld dat de Europese Unie (EU) nog altijd oneerlijke subsidies verleent aan de Europese vliegtuigbouwer Airbus. Daarmee steunt de WHO de sancties die de Verenigde Staten in oktober ter vergelding aan de EU hebben opgelegd.

De kwestie sleepte al 15 jaar aan. De WTO heeft de Amerikaanse regering reeds in oktober gemachtigd om invoerheffingen op te leggen, omdat de EU er toen niet in slaagde een eind te maken aan illegale subsidies en leningen aan vliegtuigbouwer Airbus. Volgens de EU waren er echter reeds redelijke stappen ondernomen om zich te schikken. Brussel had verwacht dat de WTO dit zou erkennen, maar kreeg maandag het deksel op de neus.

Illegale staatssteun voor Airbus nog altijd niet stopgezet

Een driekoppig WTO-panel onderzocht of Frankrijk, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk hun illegale staatssteun voor de Airbus A350 en A380 hadden stopgezet, zoals geëist door de WTO. Het panel oordeelde maandag dat dit nog altijd niet was gebeurd. Volgend jaar neemt de WTO een beslissing in een gelijkaardige zaak over subsidies voor Boeing.

De VS legden vanaf 18 oktober een heffing van 10 procent op Airbus-vliegtuigen en een heffing van 25 procent op verschillende andere EU-producten op. Dat ligt vooralsnog ver onder de 100 procent aan heffingen die de VS nu aan de EU mogen opleggen van de WTO. Het betreft de hoogste sanctie die ooit door de WTO werd goedgekeurd. In Washington D.C. klonk het dat de heffingen nog verhoogd kunnen worden, als besprekingen met de EU mislukken. 

“Ernstige schade voor Amerikaanse industrie door EU-subsidies”

“Jarenlang heeft Europa enorme subsidies verstrekt aan Airbus die de Amerikaanse lucht- en ruimtevaartindustrie en onze werknemers ernstige schade hebben toegebracht. Wij verwachten onderhandelingen met de Europese Unie aan te gaan om dit probleem op te lossen op een manier die de Amerikaanse werknemers ten goede komt”, zei Amerikaans handelsgezant Robert Lighthizer in oktober.

Naast vliegtuigen komen kaas en andere zuivelproducten veel voor op de lijst van producten die een met een importheffing te maken krijgen. Whiskey, likeur, Franse wijn, koffie, allerlei gereedschappen, koeken, olijven en varkensvlees komen eveneens voor op de lijst.

Trump straft EU met miljardensancties, met zegen van WTO