Wouter Van Besien, ooit een van de machtigste politici in België als toenmalig Groen-voorzitter, is na meer dan een half jaar na de verkiezingen in mei nog steeds werkloos. “Ik wéét nog niet wat ik ga doen”, zegt hij in Het Laatste Nieuws.

Bij de verkiezingen van mei 2019 moesten veel ecologisten bij Groen op hun kin kloppen. De verwachtingen waren hoog, mede door de vele klimaatmarsen en mediabelangstelling rond Anuna De Wever, maar Groen behaalde slechts een kleine winst. Te klein ook voor Van Besien, die naast een zetel greep. In kieskring Antwerpen werden slechts vier groene zetels behaald voor het Vlaamse Parlement. “Ik heb er altijd rekening mee gehouden dat ik eruit kon vallen. Lijstduwer: dat was een risico. Maar ik heb toegezegd en dus moet ik achteraf niet zagen.” 

Van Besien kan tot maart nog gebruik maken van vol loon als parlementslid

Van Besien is naar eigen zeggen ook niet ongelukkig. “Op dit moment verloopt mijn leven tegelijkertijd relaxed én spannend, omdat het alle kanten uit kan. We zullen zien wat er in 2020 uit de bus komt”, klinkt het nog in Het Laatste Nieuws. “Intussen heb ik tijd om met mijn vrouw (Danielle Dierckx, directeur van kunstencentrum De Roma, red.) naar het theater te gaan en met mijn zoon naar de film. Ik heb veel periodes gekend dat mijn job alles opslorpte. Eens wat afstand nemen: dat doet je goed.”

In welke richting Van Besien werk zoekt, wil de ecologist niet kwijt. Maar om op zwart zaad te komen staan, moet Besien zich voorlopig nog geen zorgen maken. Tot maart krijgt hij immers nog een uittredingsvergoeding die gelijk staat aan het loon dat hij kreeg als Vlaams Parlementslid van 2014-2019. Van Besien blijft verder ook nog steeds gemeenteraadslid voor Groen in Antwerpen.