Eén van de genomineerde woorden voor de titel ‘tienerwoord van het jaar’ is ‘Hayek’, wat Marokkaans is voor overdrijven. Dat meldt De Morgen. Dit jaar zou dus voor het eerst een Marokkaans woord verkozen kunnen worden tot Vlaams tienerwoord van het jaar. Vorig jaar werd ‘Boeie’ door Ketnet verkozen tot woord van het jaar. 

Het is de negende keer dat Ketnet op zoek gaat naar een woord van het jaar bij kinderen en jongeren. Sinds 2012 werkt de kinderzender daarvoor samen met Van Dale. De vorige kinderwoorden van het jaar waren ‘Boeie’, ‘Ewa Ja’, ‘Dab’, ‘Beire’, ‘OMG, ‘Yolo’, ‘Kingsize’ en ‘Boeieeeuhh’.

‘Hayek’ tienerwoord van het jaar?

Een opmerkelijke primeur bij de verkiezing van dit jaar is dat er voor het eerst een Marokkaans woord genomineerd is om Vlaams tienerwoord van het jaar te worden. Het gaat om het woord ‘Hayek’, wat in het Marokkaans overdrijven betekent. Het zou dus zomaar kunnen dat een Marokkaans woord verkozen wordt tot populairste woord bij de Vlaamse jeugd. 

De andere genomineerden zijn ‘Yeet’ (joepie), ‘Skeer’ (armoedig) en het begrip ‘OK boomer’. Op 16 december wordt de winnaar bekend gemaakt.