Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil dat middelbare scholen opnieuw meer gebruik maken van herexamens. “Wij stellen vertrouwen in leerkrachten en beschouwen herexamens als een legitiem en voor ­sommige leerlingen heel nuttig instrument”, stelt de minister tegenover Het Nieuwsblad. De koepels daarentegen zijn geen voorstanders van herexamens.

Hoewel herexamens nooit waren verboden, werden ze gedurende lange tijd ontmoedigd (door de koepels). De reden volgens het katholiek onderwijs? Met tien maanden beschikken de leerkrachten over voldoende informatie om een leerling te beoordelen. Was de leerling evenwel lang ziek, dan heeft het katholiek onderwijs geen bezwaar tegen een “bijkomende proef”. Minister van Onderwijs Weyts daarentegen beschouwt “herexamens als een legitiem en voor ­sommige leerlingen heel nuttig instrument”

“Als de koepels zeggen dat het geen goed idee is, dan is dat maar zo”

N-VA-Onderwijsspecialist Koen Daniëls verdedigt eveneens de mogelijkheid tot herexamens. “Als een leerling een tekort heeft voor Frans of geschiedenis, is het moeilijk om daarvoor een C-attest te geven”, stelt Da­niëls. “In veel gevallen worden die leerlingen toch gedelibereerd en krijgen ze een A-attest. Daarmee zegt de school tegen de leerling: het maakt niet echt uit. En de leerkrachten krijgen het signaal dat hun vak niet zo ­belangrijk is”, stelt het Vlaams Parlementslid tegenover Het Nieuwsblad

Naast gesprekken met de koepels komt er volgens Daniëls ook communicatie met de scholen. “Als de koepels zeggen dat het geen goed idee is, dan is dat maar zo. Onze boodschap is: neem de school in eigen handen. En ja, daar horen ook herexamens bij”, klinkt het.

Lees meer:

Prestaties in Vlaams onderwijs denderen achteruit, zelfs in wiskunde