De Waalse leerkracht deelde een Facebook-video van een imam die opriep tot een jihad tegen de Joden en degenen die “samenzweren” met hen, zo berichtte La Dernière Heure.

Talal Magri, leerkracht in het Athénée Agri Saint-Georges in Huy, liet een video zien aan zijn scholieren van een onbekende geestelijke die in het Arabisch predikt:

“Voor degenen die samenwerken met de Joden, werken met de Joden, en degenen die samenzweren met de Joden, o Allah, neem hen snel en zonder uitstel, o Allah, schud hun fundamenten en vernietig hun structuren. Allah, steun de Mujahideen. Oh Allah, sommigen van ons hebben excuses gevonden om de jihad niet te doen. O Allah, beschrijf ons de beloningen van de Mujahideen.”

Klacht ingediend

Het Waalse ministerie van Onderwijs heeft klacht ingediend bij de politie. Het is nog niet zeker of de leraar zal kunnen blijven lesgeven op de school.

Eerst ontkende Magri tegenover journalisten dat de preek joden of jihad benoemde. Daarna voegde eraan toe dat hij geen antisemiet kon zijn “omdat ik een Arabier ben en Arabieren ook Semieten zijn“. La Dernière Heure kreeg echter bevestiging dat de vertaling zoals ze die gepubliceerd had, juist was. Het ging dus wel degelijk om een uiterst directe jihadoproep.

Magri is geen neofiet wat betreft islamisme: hij was in 2017 vice voorzitter van de partij Islam.