De twee nieuwe voorzitters, Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR), mogen meteen aan de bak. Zo werd het rooms-blauwe duo door de vorst aangesteld als informateurs. N-VA-voorzitter Bart De Wever reageert tevreden. “Hopelijk is [de] paars-groene piste nu van de baan”, klinkt het op Twitter.

De koning blijft (voorlopig) nog temporiseren. In plaats van de opdracht van Paul Magnette (PS) te vernieuwen of Gwendolyn Rutten het veld in te sturen, geeft hij het stokje aan het rooms-blauwe duo Coens en Bouchez. Dit heeft allicht gevolgen. Zo verklaarde Bouchez in het verleden dat hij paars-geel (met de N-VA) prefereert boven paars-groen. Ook de christendemocraten hadden (inhoudelijke) problemen met de nota’s van Magnette. Langs de andere kant: noch de liberaal, noch de christendemocraat hebben enige ervaring op dit niveau.

De Wever: “Hopelijk de paars-groene piste van de baan”

Bart De Wever reageert op Twitter tevreden. “Mijn grootste bezorgdheid is dat Vlaanderen geconfronteerd wordt met bestuur waarvoor de Vlaamse kiezer duidelijk niet gestemd heeft. Ik heb daarom meermaals mijn bereidheid getoond om een opdracht op mij te nemen”, klinkt het. “Met de aanstelling van Joachim Coens en Georges-Luis Bouches is echter hopelijk de paars-groene piste van de baan. Wij houden ons derhalve beschikbaar voor de informateurs en zullen constructief en met open vizier meewerken”, stelt De Wever in een persbericht.

Volgens De Morgen zou de vorst, met de aanstelling van Coens en Bouchez, de spanningen tussen de liberalen en christendemocraten willen milderen. Zo verwijten de twee partijen elkaar dat ze (louter) het premierschap willen.

Terug naar af?

Coens en Bouchez zullen, zo communiceert CD&V, “alle mogelijke pistes bewandelen om tot een regering te komen”. Binnen tien dagen brengen de informateurs opnieuw verslag uit.

Lees meer:

De Wever haalt uit naar regeringsgeile Open Vld: “Geknoei”