De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) kondigde vrijdag aan dat China en de Verenigde Staten een voorlopig handelsakkoord hebben ondertekend. De VS zien af van nieuwe invoerheffingen, in ruil daarvoor zal China meer Amerikaanse landbouwproducten kopen.

Het bereikte akkoord is slechts de eerste fase van een groter, alomvattender handelsakkoord. De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) beschuldigt China van oneerlijke en onevenwichtige handel met de Verenigde Staten. De handelsoorlog en de bijhorende onderhandelingen slepen nu al 18 maanden aan.

“Fenomenaal” handelsakkoord

Trump noemt het bereikte akkoord “fenomenaal”. “Ik zeg hartelijk dat de boeren veel grotere tractoren zullen moeten gaan kopen omdat het veel handel, een enorme hoeveelheid handel betekent”, zei Trump.

Het voorakkoord dwingt China om meer Amerikaanse uitvoer te kopen, zoals Amerikaanse landbouwproducten. In ruil daarvoor komen er geen nieuwe invoerheffingen. Sommige andere invoerheffingen zullen worden afgebouwd. Trump is van plan de overblijvende heffingen als hefboom te gebruiken voor verdere onderhandelingen.

Volgens de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer heeft China ook concrete toezeggingen gedaan omtrent intellectueel eigendom, een ander belangrijk pijnpunt in de handelsoorlog. De verdere onderhandelingen moeten een mouw passen aan het stelen van Amerikaanse technologie of het namaken van Amerikaanse producten.