De Vlaamse ombudsdienst heeft veel werk gekregen tijdens de feestdagen. Tal van klacht zijn binnengekomen van huurders die in een sociale huurwoning verblijven en binnenkort meer moeten betalen. Zij vinden dat ze te laat op de hoogte zijn gebracht, zo rapporteert BELGA. Vanaf januari wordt immers een stevige correctie doorgevoerd op de sociale huurmarkt: sommigen moeten tot de helft meer betalen. Het gaat nog om een beslissing van de vorige Vlaamse regering-Bourgeois, op basis van de marktwaarde, inkomsten van de huurders en energiewaarden.

Afgelopen dagen kreeg de Vlaamse ombudsdienst – die klachten behandelen over maatregelen van de Vlaamse overheid – veel input. Tal van sociale huurders wensen meer informatie over de aanstaande huurprijsstijgingen. Zij kregen pas afgelopen maand het nieuws dat hun huurgeld zal duurder worden, bij sommigen zelfs met 50 procent of meer.

Sociale huurwoning wordt duurder in veel gevallen, maar sommigen zullen ook minder moeten betalen, verzekert Vlaamse regering

Bij de ombudsdienst zelf vinden ze de communicatieprocedure ook niet betamelijk. Vlaamse ombudsman Bart Weekers vindt het “onbehoorlijk. En dat is zeker zo wanneer de huurder informatie moet zoeken op een moment dat vele kantoren gesloten zijn”, zo luidt het aan het BELGA-persbureau. “Drie maanden op voorhand informeren ware veel meer aangewezen geweest”.

De prijscorrecties zijn een resultaat van een beslissing van de vorige Vlaamse minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA). Zij wilde naar eigen zeggen de prijzen objectiever en eerlijker te maken, want ze zouden jaren zijn ondergewaardeerd. Drie parameters gelden vanaf volgend jaar om de huurprijs van sociale woningen te bepalen: de marktwaarde, de inkomsten van de inwoners en een energiecorrectie.

Vorige maand had oppositiepartij sp.a nog gepleit voor een transitieperiode, maar de huidige regering – die dezelfde samenstelling kent als de vorige – wil van geen wijken weten. “We blijven vasthouden aan de invoering op 1 januari”, zo vertelt de nieuwe Vlaamse minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA). “Het zijn de huisvestingsmaatschappijen zelf die instonden voor de communicatie en heel wat maatschappijen zijn daar ook op tijd mee begonnen. Niet te vergeten, voor sommige mensen zal de huurprijs ook naar beneden gaan.”