De driemaandelijke Grote Peiling van Het Laatste Nieuws, VTM, RTL en Le Soir tekent een spectaculaire groei voor het Vlaams Belang op. De rechts-nationalistische partij piekt momenteel op een indrukwekkende 27,3%. Dat is een stijging van bijna 10 procentpunt tegenover de verkiezingen van 26 mei. Het paars-groene geflirt onder leiding van Gwendolyn Rutten wordt zwaar aangerekend aan de Open Vld. Die partij dondert onder de 10%. 

De afgelopen weken waren erg bewogen, met allerlei politieke demarches. De regeringsvorming leek in een stroomversnelling te komen, en een peiling in deze tijden is dan bijzonder interessant. Het rechtse signaal van Vlaanderen op 26 mei leek niet aangekomen bij de politici aan de onderhandelingstafel, en de Vlaamse kiezer lijkt haar statement sterker te willen maken.

Samen met een ontketend Vlaams Belang dat richting 30% gaat, blijft de N-VA stabiel op 22%. Maar dat is nog altijd een stuk lager dan de 25% die gehaald werd bij de afgelopen verkiezingen. Samen halen ze bijna de kaap van 50%. Een mythische grens.

De N-VA kan zich wel optrekken aan de populariteitscijfers van hun kopstukken. Partijvoorzitter Bart De Wever, ex-staatssecretaris Theo Francken en huidig Vlaams minister-president Jan Jambon zijn de 3 populairste politici van Vlaanderen.

De andere partijen lijken kleine dwergen in vergelijking met de Vlaams-nationalisten. CD&V is even groot geworden als Groen, samen hangen ze rond de 11%. Een stabiele uitslag in vergelijking met de vorige Grote Peiling. Ook de sp.a blijft stabiel, maar historisch klein op 8,9%. De extreem-linkse PVDA ligt nog maar een half procentpunt achterop en klokt af op 8,4%.

Open Vld grote verliezer

De grootste verliezer is echter de Open Vld. Waar ze bij de laatste peiling hun slechte verkiezingsscore van 13,5% nog evenaarden, tuimelen de Vlaamse liberalen nu naar 9,9%. De peiling werd uitgevoerd tussen 29 november en 6 december, tijdens de paars-groene onderhandelingen dus. De peiling is dan ook een belangrijke zaak in het licht van de nakende voorzittersverkiezingen. Het lijkt dat de achterban wél nog inhoudelijke eisen heeft, en een kandidaat met een rechtser profiel de schade kan beperken. 

Wallonië andere wereld

In Wallonië zien we een gans andere beweging. De PS verliest 3% ten opzichte van de verkiezingen en de liberale MR blijft status quo. De uiterst linkse partijen Ecolo en PTB winnen dan echter weer. De communisten van de PTB stijgen van 13,8% naar 16,5% en de linkse groenen van ecolo klimmen 2,3%, van 14,9% naar 17,2%.

In Brussel verandert er weinig. Ecolo gaat wat achteruit en zakt onder de 20%. De Vlaamse partijen winnen allemaal een beetje, waarvan de N-VA het meest. Ze lonkt naar de 5%.