De Britse premier Boris Johnson (Con.) heeft zondag aangekondigd dat de Britse justitie onder voorwaarden vrijgelaten terroristen strenger moet opvolgen. Voortaan zullen tot wel 74 veroordeelde terroristen die voorwaardelijk of met een enkelband vrij zijn zich mogen verwachten aan meer controles en beperkingen aan hun vrijheid. Vrijdag stak een veroordeelde terrorist die vrij was met een enkelband twee mensen neer op de London Bridge.

Johnson heeft het Britse ministerie van Justitie opdracht gegeven om de dossiers van 70 tot 74 terroristen die voorwaardelijk of met een enkelband vrij zijn strenger op te volgen. Hij beloofde – in aanloop naar de vervroegde verkiezingen op 12 december – ook strengere straffen voor terroristische misdrijven. Veroordeelde terroristen zouden dan “elke dag van hun straf moeten uitzitten”. 

Johnson na aanslag Londen: “We gaan actie ondernemen”

Vooral de controles van de vrijgelaten terroristen en hun mogelijkheden om ook buitenshuis te gaan, moeten volgens Johnson verstrengd worden. Vrijdag stak een veroordeelde terrorist met een enkelband twee mensen dood op de London Bridge. Hij woonde die dag in Londen een evenement bij over de rehabilitatie van criminelen zoals hijzelf. “Ik betreur absoluut het feit dat deze man op straat was”, zei Johnson zondag op de BBC. “Ik vind het absoluut walgelijk en we gaan actie ondernemen.”

Johnson wees ook direct naar oppositiepartij Labour die de vervroegde vrijlating van criminelen versoepelde in 2008. “De rechters [die de terrorist vrijlieten in 2018] hadden geen andere keuze dan de wet toe te passen die Labour in 2008 invoerde”, klonk het bij de conservatieve premier wiens partij evenwel al sinds 2010 aan de macht is in het Verenigd Koninkrijk.

Voor Jeremy Corbyn, de voorzitter van Labour, moeten terroristen niet noodzakelijk hun volledige straf uitzitten. Hij wil wel heel het Britse gevangenissysteem evalueren. “De gevangenis moet de plaats zijn waar we mensen opsluiten die zware misdrijven hebben gepleegd, maar ook de plaats waar hun rehabilitatie plaatsvindt”, klonk het bij hem.

Lees ook:

Londen: Veroordeelde terrorist komt vrij en steekt twee mensen neer

IS eist aanslag Londen op