De teruggekeerde IS-strijdsters Fatima Benmezian en haar zus Rahma Benmezian willen – in tegenstelling tot eerdere verklaringen – dan toch hun celstraffen niet (volledig) uitzitten, nu ze terug veilig en wel in België zijn. In een eerdere veroordeling bij verstek kreeg het duo tot vijf jaar celstraf. Maar ze hebben nu verzet getekend tegen deze besluiten. Dat melden hun advocaten Abderrahim Lahlali en Mohamed Ozdemir via BELGA.

Turkije heeft zoals beloofd tal van ‘Europese’ IS-strijders teruggestuurd naar EU-lidstaten, zelfs als ze al geen Belgische, Duitse, Franse… nationaliteit meer hebben na terreurveroordelingen. Zo ook met de zussen Benmezian. Eind november stuurde Turkije de twee ‘foreign terrorist fighters’ terug naar België. De twee kwamen aan met het vliegtuig en werden onmiddellijk opgepakt en naar de gevangenis overgebracht. De twee zussen kregen immers vijf jaar cel aan hun benen. Fatima werd veroordeeld op 18 mei 2015, Rahma op 27 juni 2019. 

Advocaten van IS-strijdsters willen niet meegeven of ze schuldig of onschuldig gaan pleiten

Maar ook al zeiden tal van IS-strijders in hun eerdere smeekbedes om terug naar België te worden gerepatrieerd om spijt te hebben en bereid te zijn hun celstraffen in Belgische cellen uit te zitten, komen de zussen Benmezian daar nu op terug. “Zij hebben zonder de mogelijkheid op tegenspraak de maximumstraf gekregen”, zo zeggen advocaten Lahlali en Ozdemir via BELGA. “Hun verhaal is alleen door derden verteld, ze willen nu de mogelijkheid om zelf hun verhaal te doen over onder meer hun vertrek uit en terugkeer naar België. Hoewel ze zich nog steeds in een traumatische toestand bevinden en terughoudend zijn voor een openbaar proces met alle media-aandacht die daarbij zal horen, willen ze toch hun versie van de feiten toelichten.”

De advocaten willen echter benadrukken dat er niet per se sprake zal zijn van straffeloosheid, al willen ze ook niet meegeven of ze onschuldig of schuldig zullen pleiten. “Het is aan de rechtbank om een oordeel te vellen nadat onze cliënten hun recht op tegenspraak hebben gehad”, stellen de advocaten nog. “We zouden trouwens in afwachting van het proces kunnen vragen om hen voorwaardelijk in vrijheid te stellen, maar gaan dat niet doen.”

Na de betekening van de verzetsakte zal in principe meteen een datum worden bepaald waarop de zaak wordt heringeleid. 

Lees ook:

IS-weduwe liet stiefkindjes in de steek om eigen vel te redden