N-VA-voorzitter Bart De Wever reageert verontwaardigd op het geheim overleg tussen de paars-groene partijen (inclusief Open Vld). “Wij vinden het ongelooflijk en dat met name de Open Vld daar zomaar in mee schuift”, stelt De Wever tegenover VRT NWS. Naar eigen zeggen voelt de N-VA-topman zich “bekocht” door de liberalen.

Een paars-groene coalitie zonder christendemocraten vertegenwoordigt aan Vlaamse kant amper 1 op 3 kiezers. Bovendien hebben de blauwe, rode en groene politieke families een nipte meerderheid in het federaal parlement. Toch lijkt informateur Paul Magnette (PS) aan een dergelijke constructie te werken. Zo zat hij zaterdag, volgens De Tijd en Het Laatste Nieuws, met de paars-groene partijen (Open Vld, MR, sp.a, PS, Groen en Ecolo) rond de tafel. Niet van de partij en niet op de hoogte? CD&V en N-VA. Op die ‘geheime’ bijeenkomst zou Magnette gepolst hebben bij de andere partijen of er nog voldoende bereidheid is om door te zetten met het paars-groene plan.

Het gevolg? Iedereen kijkt naar de Vlaamse liberalen. De partij lijkt verdeelder dan ooit over een paars-groene regeringsdeelname. Vorige week leek Vlaams minister Bart Somers de bocht in te zetten door te zeggen dat “een blinde kan zien dat de N-VA niet in de regering wilt”. Daarnaast zou Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten in een paars-groene formatie kans maken op het premierschap. Bij de donkerblauwe vleugel van de partij is een samenwerking met de Franstalige socialisten en ecologisten evenwel niet populair.

De Wever: “Ongelooflijk dat Open Vld zomaar mee schuift”

N-VA-topman De Wever reageerde verontwaardigd. “De voorstellen van Magnette zijn sociaal-economisch barslecht en ook op vlak van migratie is er geen omslag. Zo’n regering heeft ook maar één derde van de stemmen in Vlaanderen, toch wel de regio die de facturen betaalt. Wij vinden het ongelooflijk en dat met name de Open Vld daar zomaar in mee schuift”, stelde hij tegenover de camera’s van VRT NWS. Zelf voelt hij zich naar eigen zeggen “bekocht” door de liberalen. “Ik heb van hen al twee weken niets meer vernomen. En dan hoor je dat ze achter je rug bij Magnette gaan praten”, stelt de N-VA-voorzitter. 

Opmerkelijk: De Wever blijft – publiekelijk althans – zich constructief opstellen. “Als men mij morgen zou vragen initiatief te nemen, zal ik dat zeker niet weigeren”, klinkt het bij de N-VA-voorzitter. De vraag is evenwel of De Wever, die nu aan de kant staat, daar nog de kans toe zal krijgen.

Respectloos. Compleet respectloos”

Ook bij CD&V kan men de demarche van de liberalen – en bij uitbreiding de andere onderhandelende partijen – niet smaken. “Respectloos. Compleet respectloos”, stelt kandidaat-CD&V-voorzitter Sammy Mahdi op Twitter. Eerder jaagde paars-groen – samen met de communisten – CD&V, N-VA en Vlaams Belang al in het harnas met een voorgestelde ingrijpende versoepeling van de abortuswetgeving.