N-VA-fractieleider in het Vlaams Parlement Wilfried Vandaele (N-VA) heeft deze ochtend op Radio 1 minister-president Jan Jambon (N-VA) verdedigd. Die laatstgenoemde is onder vuur komen te liggen na uitspraken over goedgekeurde asielzoekers en grote sommen achterstallig kindergeld die ze kunnen krijgen samen met hun verblijfsvergunning. Vandaele gebruikt daarbij echter opvallende besluiten. Het “beeld” dat Jambon gebruikte was “niet meer dan een boutade”, zo zei hij. “Dan gebruik je wel eens iets als beeld dat moet blijven plakken, en dat moet niet wetenschappelijk correct zijn.” 

Afgelopen weekend groeide kritiek op Jambon na enkele uitspraken op twee lezingen. De minister-president ging daar bijvoorbeeld in op de mogelijkheid voor asielzoekers om na hun erkenning achterstallig kindergeld te krijgen, hetgeen opstart vanaf hun aanmelding. Zijn Vlaamse regering zou het voornemen hebben om deze mogelijkheid af te schaffen. Om zijn plan retorische kracht bij te zetten had Jambon het over “een verhaal” dat hij gehoord had waarbij een familie asielzoekers met dat achterstallige geld “meteen een huis had kunnen kopen.”

Vandaele: “Iedereen wel eens in de beslotenheid van zo’n vergadering”

Jambons woordvoerder gaf later mee dat dat verhaal niet onderzocht was , maar dat “om welk bedrag het in welk geval [het] precies gaat, […] er op zich niet zoveel toe [doet]”. Jambon kreeg echter direct veel verwijten te verduren op Twitter, en ook van coalitiepartner Open Vld. Liberale voorzitter Gwendolyn Rutten had het over “fake news” en “verzonnen verhalen die in xenofobe tijden goed klinken, maar die fout zijn en schaden.”

Volgens Vandaele is een wetenschappelijke toets echter ook niet altijd nodig. “Iedereen weet dat als je een lezing houdt voor de eigen achterban, je wel eens kort door de bocht gaat om een beeld te gebruiken. Dat doet iedereen wel eens in de beslotenheid van zo’n vergadering”, aldus nog het N-VA-kopstuk aan Radio 1. En “ik begrijp die uitval [van Rutten] niet. Het zijn sterke woorden die niet nodig zijn in tijden van vrede op aarde. Maar ook mevrouw Rutten zal dit al eens overkomen zijn, op een politieke bijeenkomst, voor de eigen achterban in het vuur van de discussie.”

‘Het had waar kunnen zijn’?

Bovendien bleken de uitspraken van Jambon niet geheel onmogelijk of onwaar. De Gezinsbond heeft de uitspraken even nagegaan voor BELGA. Asielzoekers kunnen tot vijf jaar maximaal terug gaan om retroactief kindergeld te krijgen. Een gezin met vijf (weliswaar allemaal meerderjarige, schoolgaande) kinderen krijgt dan zo circa 90.000 EUR. Daarmee is het mogelijk om een klein appartement te kopen of een klein huis “in sommige streken zoals Ronse“.

De uitspraken van Vandaele doen ietwat denken aan een eerdere incident rond Kamerlid Filip Dewinter (Vlaams Belang). Hij kwam evenzeer in het oog van een ministorm na het publiceren van een filmpje met foutieve duiding. Het rechtsnationalistische Kamerlid had beelden gedeeld van een “blokkade door migranten in Calais”. Nadat bleek dat de video echter een aantal Gele Hesjes in Wallonië weergaf, zei Dewinter dat dat niet zoveel uitmaakte, want “niemand kan beweren dat soortgelijke, bijna identieke taferelen zich niet wekelijks afspelen in Calais”.

Lees ook:

Rutten over uitspraak Jambon: “Extreemrechts broodjeaapverhaal”