Dries Van Langenhove, onafhankelijk parlementslid voor Vlaams Belang, dreigt met een nieuwe mars in Brussel wanneer er een nieuwe collectieve regularisatieronde zou plaatsvinden. Dat plan staat vermeld in de nota van (in)formateur Paul Magnette (PS). 

Enkele weken geleden werd Paul Magnette door de koning aangesteld als informateur. Hij moest verkennende gesprekken leiden om te zien welke coalities federaal mogelijk waren. Inmiddels heeft Magnette zichzelf gepromoveerd tot formateur. De gesprekken die vandaag gevoerd worden zijn geen verkenningsgesprekken meer, maar gesprekken over de coalitievorming die in de laatste fase lijken te zitten: paars-groen zit in de pijplijn.

Van Langenhove belooft acties

Gisteren lekten enkele details uit over de nota die Magnette heeft voorgelegd aan zijn mogelijk toekomstige coalitiepartners. Een opvallende passage daarin ging over de regularisatie van illegalen. Magnette wil illegale migranten die in ons land werken geldige Belgische verblijfspapieren geven. Een nieuwe collectieve regularisatieronde dus, zoals dat ook tien jaar geleden al gebeurde. Toen werden tienduizenden illegalen Belg. 

Het voorstel tot een nieuwe collectieve regularisatie stuit op veel verzet. CD&V kondigde al aan het voorstel “hallucinant” te vinden, Dries Van Langenhove kondigt nu ook aan actie te ondernemen indien die maatregel zou doorgaan. “Magnette wil opnieuw collectief illegalen regulariseren. Als hij dat doet, en dus in wezen de omvolking nog een versnelling hoger schakelt, beloof ik u dat ik een mars op Brussel zal organiseren die zijn weerga niet kent”, aldus Van Langenhove.