Naast de goede (virtuele) resultaten kan het Vlaams Belang (en de N-VA in mindere mate) om nog een reden tevreden zijn met de laatste peiling van Het Laatste Nieuws, VTM, RTL en Le Soir. Zo hebben de twee V-partijen het hoogste kiespotentieel (het aantal ondervraagden dat zich kan voorstellen op de partij te stemmen). Terwijl de N-VA op een kiespotentieel van 39,6 procent kan rekenen, moet pakweg Open Vld tevreden zijn met zo’n 20,5 procent. 

De driemaandelijkse Grote Peiling van Het Laatste Nieuws, VTM, RTL en Le Soir tekende een spectaculaire groei voor het Vlaams Belang op. De rechts-nationalistische partij piekt momenteel op een indrukwekkende 27,3%. Dat is een stijging van bijna 10 procentpunt tegenover de verkiezingen van 26 mei. De N-VA blijft relatief stabiel op 22%, wat een stuk lager is dan de 25% die afgelopen verkiezingen werd gehaald. Bij de liberalen liggen de kaarten anders. Zo zou de partij, virtueel, onder de 10% zitten. 

Grootste kiespotentieel voor N-VA, kleinste voor PVDA

Naast de daadwerkelijke stemintenties werd er ook gepeild naar het kiespotentieel, het aantal Vlamingen dat zich kan voorstellen op deze of gene partij te stemmen. Opmerkelijk: de N-VA blijft met 39,6 procent aan de top staan, al is het verschil met het Vlaams Belang gering (38,5 procent). Groen vervolledigt met 23,8 procent de top drie. Vervolgens komen CD&V (21, 8 procent), Open Vld (20,5 procent) en sp.a (18,5 procent). De radicaal-linkse PVDA sluit met 15,3 procent de hekken.

De peiling van Het Laatste Nieuws, VTM, RTL en Le Soir keek eveneens naar de partijtrouw (het aantal Vlamingen dat alleen voor deze of gene partij zou kunnen stemmen). Deze is, met 96 procent, het hoogst bij het Vlaams Belang. Bij de liberalen is de partijtrouw het laagst. Zo zou 13 procent van de Open Vld-kiezers in de toekomst voor de N-VA stemmen. Elf procent zou voor het Vlaams Belang kiezen. 

Lees meer:

Vlaams Belang wint fors in nieuwe peiling