De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) heeft ontkend dat de Verenigde Staten delen van de Britse gezondheidszorg willen kopen, iets wat de linkse Britse oppositiepartij Labour beweert. Als je het ons op een presenteerblaadje zou geven, zouden we er niets mee te maken willen hebben”, zei Trump.

De ‘National Health Service’ (NHS) – de Britse openbare gezondheidszorg – is een belangrijk thema in de Britse verkiezingscampagne. Zo beschuldigt de linkse oppositieleider Jeremy Corbyn (Labour) premier Boris Johnson (Con.) ervan de NHS te willen verkopen aan de Amerikanen, als onderdeel van een toekomstig handelsakkoord met Verenigde Staten. De Conservatieven van premier Johnson hebben dat steeds ten stelligste ontkend.

“Zelfs niet geïnteresseerd in NHS op presenteerblaadje”

Desalniettemin schreef Corbyn de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) maandag, om van hem een garantie te vragen dat er niet over de NHS onderhandeld wordt. Trump – in Londen voor een NAVO-top – kreeg dezelfde vraag door journalisten voorgelegd.

“Nee, helemaal niet. Ik heb er niets mee te maken. Nooit zelfs over nagedacht om eerlijk te zijn. We hebben er absoluut niets mee te maken, en dat willen we ook niet. Als je het ons op een presenteerblaadje zou geven, zouden we er niets mee te maken willen hebben”, antwoordde Trump.

“Ik denk dat Boris zeer capabel is en ik denk dat hij goed werk zal verrichten”, zei Trump. Toen hij gevraagd werd of hij ook met Corbyn zou kunnen opschieten, zei de Amerikaanse president: “Ik kan met iedereen samenwerken, ik ben een heel makkelijk persoon om mee te werken.”