De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) was erg kritisch voor de Franse president Emmanuel Macron (LREM) voor de start van de NAVO-top in Londen. Trump vond de uitlatingen van Macron, dat de NAVO “hersendood” zou zijn, “zeer onaangenaam”. Trump was ook erg kritisch voor NAVO-landen zoals België, die op kosten van de VS van het bondgenootschap genieten en zelf bijna geen financiële bijdrage leveren.

In een interview met The Economist had de Franse president Emmanuel Macron (LREM) de NAVO als “hersendood” omschreven. “Het is toch een harde verklaring, als je zo’n verklaring aflegt, dat is een zeer, zeer onaangename verklaring aan in wezen 28 landen”, zei de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) voor de NAVO-top in Londen waar het 70-jarige bestaan van het bondgenootschap gevierd wordt. “Niemand heeft de NAVO meer nodig dan Frankrijk”, zei Trump. Hij wees er ook op dat Frankrijk “het economisch niet goed deed”.

Landen zoals België “delinquent” volgens Trump

Trump was ook kritisch voor EU-landen – zoals België en Duitsland – die te weinig bijdragen aan de NAVO. Hij legde daarbij de link met de volgens hem oneerlijke handel tussen de VS en de EU. “Het is niet juist om te profiteren van de NAVO en dan ook nog eens te profiteren van de handel, en dat is wat er gebeurt. We kunnen dat niet laten gebeuren”, klinkt het. Volgens Trump zijn de landen die te weinig bijdragen “delinquent”.

Ook de Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) was enkele dagen geleden erg kritisch voor de uitlatingen van Macron. “Ik richt me vanuit Turkije tot de heer Macron en ik zal het bij de NAVO zeggen: je moet eerst nagaan of je zelf hersendood bent. Het is niet aan Macron om te bespreken of Turkije in de NAVO moet blijven of eruit gezet moet worden”, zei Erdogan. 

Turkije weigert ondertussen een NAVO-verdedigingsplan voor de Baltische staten en Polen te steunen, tenzij het meer steun krijgt voor de strijd tegen de Koerdische YPG in Noord-Syrië.