Inwoners van het Vlaams-Brabantse Landen zijn de criminaliteit en overlast van transitmigranten in de stad beu. Afgelopen dinsdag vond een vechtpartij plaats tussen een groepje transitmigranten en Landenaren, maar het probleem sleept al langer aan. De transitmigranten zorgen voor een golf van criminaliteit in Landen, waardoor de inwoners zich niet meer veilig voelen. Dat meldt HLN.

De problematiek van illegalen die via onze snelwegen Groot-Brittannië willen bereiken, sleept al jaren aan. Geweld en agressie jegens vrachtwagenchauffeurs en politie door die zogenaamde ‘transitmigranten’ zijn schering en inslag op tientallen snelwegparkings tussen Brussel en de kust. Vrachtwagenchauffeurs en transportbedrijven trokken al meermaals aan de alarmbel, zonder veel resultaat. 

Transitmigranten in Landen

In Landen loopt de overlast van transitmigranten de spuigaten uit de laatste weken en maanden. Regelmatig zijn er incidenten met transmigranten en vele Landenaren geven aan zich onveilig te voelen. Afgelopen dinsdag kwam het aan het station van Landen nog tot een vechtpartij waarbij enkele Landenaren gewond raakten, maar het criminaliteitsprobleem van de transitmigranten is er niet nieuw. De inwoners zijn de situatie beu, burgemeester Gino Deboux (L’anders, voordien sp.a) stelt hen te begrijpen. 

“Sinds enkele weken worden we weer zowat elke avond geconfronteerd met transmigranten. Die komen hier alleen of in kleine groepjes met de trein aan en bevoorraden zich dan in de nachtwinkel met de nodige alcoholische dranken. Dan hangen ze wat rond op het Stationsplein en wandelen vervolgens via de stationsparking en de Ravel, een voet -en fietspad op de oude spoorwegbedding, richting Hannuit tot aan de parking van de E40. Daar proberen ze in een transport te klimmen om zo in Engeland te geraken.”

De burgemeester onderzoekt nu of het mogelijk is om de snelwegparking te laten sluiten, maar die kans lijkt klein.