Fatima Benmezian (24), de IS-strijdster uit Borgerhout die recent teruggekeerde naar België via Turkse uitlevering, legt zich toch neer bij haar veroordeling tot vijf jaar celstraf. Dat brengt BELGA na een mededeling van haar advocaten Abderrahim Lahlali en Mohamed Ozdemir. Haar zus – Rahma Benmezian (31), die evenzeer 5 jaar kreeg – wil wel nog steeds verzet blijven aantekenen tegen haar eerdere veroordeling. Haar zaak wordt op 19 maart behandeld door de correctionele rechtbank van Antwerpen.

“Fatima heeft na studie van het strafdossier beslist om afstand te doen van het verzet. Ze wenst zich neer te leggen bij haar veroordeling en wil haar staf op serene wijze ondergaan. Ze beseft dat ze een schuld heeft ten opzichte van onze samenleving”, zo laten de advocaten optekenen via BELGA. Haar zus blijkt echter geen schuld te zien ‘ten opzichte van onze samenleving’ en gaat verder met haar verzet tegen de eerdere veroordeling wegens lidmaatschap van een terreurgroep. Maar “dat betekent niet dat ze haar verantwoordelijkheid wil ontlopen. Ze wil gewoon haar verhaal toelichten aan de rechtbank”, verzekeren meesters Lahlali en Ozdemir nog.

IS-strijdster Fatima Benmezian is oude bekende

De twee zussen werden apart veroordeeld (Fatima reeds in 2015, Rahma pas in juni van dit jaar) tot elk vijf jaar cel wegens IS-lidmaatschap. In oktober konden ze beiden ontsnappen uit het Koerdische Ain Issa-gevangenenkamp in noordelijk Syrië door de Turks-Koerdische gevechten. Hierna werden ze in november door de Turkse autoriteiten terug naar België gestuurd. Dit na een eerdere belofte van Turks president Recep Erdogan (AKP) om gevangen ‘foreign terrorist fighters’ terug te sturen naar Europa, zelfs als ze geen Europese nationaliteit meer hebben.

Wanneer de tweede Turkse invasie van noordelijk Syrië aanving tegen de Koerden, stelde de Belgische regering de publieke opinie nochtans gerust. Er zouden zeker geen IS’ers ontsnappen. “De Fransen en Britten zorgen wel dat die in hun kampen blijven”, declameerde binnenlandminister Pieter De Crem (CD&V). En zelfs dan was er geen reden voor ongerustheid, want “de Turkse grens is immers gesloten en zeer streng bewaakt”, zei ook justitieminister Koen Geens (CD&V). Dat bleken echter leugens, of tenminste slechte inlichtingen, want “die grens is een zeef”, zo zei ook een ‘ingewijde’ bron eerder dit jaar.

Fatima Benmezian is één van de IS-strijdsters die al in het Midden-Oosten spijt liet optekenen. Zij was het die een paniekerig bericht insprak via WhatsApp in oktober toen de Koerdische kampbewakers alle gevangen wegstuurden in Ain Issa. “Ze zeggen ga maar naar buiten, ga richting Raqqa”, riep ze toen overstuur. “Niemand brengt ons. We moeten zelf gaan, iedereen moet hier weg. De Syriërs zijn in hun eigen land, die kunnen gaan waar ze willen. Wij weten niet wat we moeten doen. Prijs Allah.” Uiteindelijk kwamen ze in Turkije, en dan in België terecht.

Lees ook:

Alweer IS-strijdster op weg naar ons: “Hebben hulplijn uit België”

Verrassing: terug gehaalde IS-strijdsters willen geen celstraf