In de nasleep van de aanslag in Londen vorige week is meer informatie bekend geraakt over de achtergrond van de terrorist die toen twee mensen doodstak op de London Bridge. Usman Khan (28) is een radicale islamist uit de stal van ‘haatimam’ Anjem Choudary (52) en zijn Al-Muhajiroun groep. Tientallen veroordeelde terroristen en (voormalige) volgelingen van die imam lopen vandaag – net zoals Khan enkele weken geleden – opnieuw vrij rond in het Verenigd Koninkrijk.

Vorige week vrijdag stak Usman Khan (28) twee mensen dood op de London Bridge. Voorbijgangers wisten hem te overmeesteren en zijn mes af te nemen. Later, bij een confrontatie met de politie werd hij neergeschoten. Al snel werd het motief van de dader duidelijk. Hij was een reeds veroordeelde terrorist die al bijna een jaar onder voorwaarden vrij was.

De aanslag deed veel stof opwaaien in Londen. Premier Boris Johnson (Con.) beloofde onder meer strengere effectieve straffen voor terroristen, in aanloop ook naar de vervroegde verkiezingen van 12 december in het Verenigd Koninkrijk. Inmiddels is evenwel duidelijk geworden dat Khan geen alleenstaand geval is. Tientallen veroordeelde terroristen lopen vandaag opnieuw vrij rond in het Verenigd Koninkrijk. 

Beruchte ‘haatimam’ kwam zelf in 2018 vervroegd vrij

Uit onderzoek van de Britse tabloid The Sun blijkt dat veel van hen dezelfde radicale achtergrond hebben als Khan. Verschillende van de vrijgelaten terroristen komen uit de kliek van de ‘haatimam’ Anjem Choudary en de Al-Muhajiroun groep. Choudary is de stichter van de salafistische organisatie Islam4UK, waar ook Sharia4Belgium haar mosterd haalt. Zijn naam komt onder meer terug wanneer het gaat over de bomaanslagen in Londen in 2005, waarbij meer dan 30 doden vielen. Voor zijn steun aan Islamitische Staat werd Choudary in 2016 veroordeeld tot een celstraf van 5 jaar en 6 maanden, waar hij ongeveer de helft van effectief in de gevangenis zat.

Choudary predikte in het oosten van Londen, waar hij vandaag opnieuw verblijft. Het is echter niet duidelijk of hij zijn oude radicale ideeën opnieuw verspreidt. Sommige vrijgelaten terroristen wonen wel op enkele luttele kilometers van hun oude leider. Van hen zouden ook sommigen reeds geprobeerd hebben zich opnieuw bij IS te vervoegen.

Lees ook:

IS eist aanslag Londen op