Telenet wil binnenkort modems beveiligen tegen hackers. Alleen, klanten zullen voor zo’n meer beveiligd toestel extra moeten betalen. Geen eenmalige kost zelfs, maar 4,99 EUR per maand. Dat brengt BELGA.

Door de digitalisering van de samenleving, van thermostaten, camera’s, babyfoons, verlichting… worden we ook meer en meer blootgesteld aan hacking. Sommige toestellen – volgens BELGA veelal de goedkoopste – laten vaak ook te wensen over inzake beveiliging. Het zijn die toestellen die dan met weinig inspanning kunnen gekaapt worden. Telenet wil daarom haar internetklanten beschermen tegen deze bedreiging, maar ziet ook meteen een financiële opportuniteit.

Klanten die extra betalen zullen via de Telenet-modem een ‘dynamische firewall’ krijgen. Eenmaal geactiveerd op de modem, kan de Telenet-klant zijn netwerk en verbonden toestellen ook beheren en monitoren via een speciale app.

Uit Telenet-startfase – bij 76 gezinnen – blijkt dat er 5-6 hack-pogingen per gezin per maand plaatsvinden

de Israëlische start-up Securing SAM zit achter de ontwikkeling van de firewall. Dat is een bedrijf dat in 2016 werd opgericht door voormalige cybersecurity-specialisten uit het Israëlische leger. Opvallend: Telenet zal het eerste bedrijf zijn dat de oplossingen aanbiedt aan klanten binnen de gehele grote Amerikaanse Liberty Global-groep waarin Telenet is ingekocht in 2007.

Hiervoor werd de firewall reeds getest bij 76 gezinnen. Dat bleek geen overbodige luxe, want uit die beta-fase blijkt dat er gemiddeld zo’n 5 tot 6 ‘port scans’ per maand per klant gebeuren. “Dat wil zeggen dat er vijf à zes keer per maand een inbreker passeert om te kijken wat er openstaat”, zegt Bart Van den Branden, beveiligingsexpert bij Telenet via BELGA.

“Uit research hebben we geleerd dat sommige mensen liever zelf een oplossing installeren”, zo verklaart Dan Rogge van de Telenet-productiedienst dan weer waarom Telenet geld vraagt voor de betere beveiliging van haar eigen producten. “Dit is een totaaloplossing met een prijs die vergelijkbaar is met wat je voor een commercieel antiviruspakket betaalt.”

Lees ook:

Telenet verhoogt prijzen na oproep De Croo lagere internetkosten

De schaduwraad van Telenet