De Saoedische piloot die drie mensen dood schoot op een Amerikaanse marinebasis in Florida, had enkele uren voordien kritiek op Amerikaanse oorlogen en citaten van Osama bin Laden geplaatst op sociale media.

Mohammed Alshamrani – een Saoedische onderdaan die een opleiding volgde op de marinebasis van Pensacola in Florida – opende vrijdagmorgen het vuur in een klaslokaal op de basis. Daarbij vielen drie doden: Joshua Kaleb Watson, Mohammed Sameh Haitham en Cameron Scott Walters. De dader werd doodgeschoten. Er vielen acht gewonden.

(lees verder onder de tweet)

Saoedische piloot in Amerikaanse opleiding 

De dader was lid van de Koninklijke Saoedische Luchtmacht en volgde een trainingsprogramma van de Amerikaanse marine dat tot doel had de banden met buitenlandse bondgenoten aan te halen. Verschillende Saoedische rekruten werden aangehouden voor ondervraging – enkelen van hen zouden het incident gefilmd hebben.

De Saoedische koning Salman zou de Amerikaanse president Donald Trump enkele uren na de aanval hebben opgebeld om zijn medeleven te betuigen en de steun van zijn koninkrijk in het onderzoek toe te zeggen.

Radicalisering

Hoewel de dader geen banden leek te hebben met terroristische groeperingen, zijn er sterke aanwijzingen dat hij op zichzelf radicaliseerde. Alshamrani zou eerder in de week een ‘etentje’ hebben georganiseerd om video’s van schietpartijen te bekijken.

Voor de daad zou hij een rechtvaardiging van de aanval op Twitter hebben gepost. Daarbij verwees hij naar Amerikaanse invasies van moslimlanden. Volgens Alshamrani begingen de Amerikanen “niet alleen misdaden tegen moslims, maar ook tegen het mensdom”. Ook uitte hij kritiek op de Amerikaanse steun voor Israël. Daarnaast citeerde hij ook de vroegere leider van al Qaeda, Osama bin Laden.