Zelfmoordterroristen hebben woensdag de belangrijkste Amerikaanse militaire basis in Afghanistan aangevallen. Er vielen zeker één dode en meerdere gewonden. De Taliban hebben de aanval opgeëist.

De luchtmachtbasis van Bagram, ten noorden van de Afghaanse hoofdstad Kaboel, is de belangrijkste Amerikaanse basis in Afghanistan. Twee aanvallers lieten bomauto’s bij de zuidelijke ingang van de basis ontploffen. Nog eens vijf andere aanvallers openden daarna het vuur. Een vrouw kwam om bij de aanval. Er vielen meer dan 80 gewonden, vooral Afghanen. Ook geraakten vijf Georgische militairen gewond.

Slecht nieuws voor vredesbesprekingen tussen Taliban en VS

“Eerst viel een zwaar Mazda-voertuig de muur van de Amerikaanse basis aan. Later konden verschillende mujahideen, uitgerust met lichte en zware wapens, de Amerikaanse bezetters aanvallen”, zegt Zabihullah Mujahid, een woordvoerder van de Taliban.

De aanval voorspelt weinig goeds voor de vredesbesprekingen tussen de Taliban en de Verenigde Staten. Eerder liet de Amerikaanse president Donald Trump de gesprekken afblazen nadat de Taliban een Amerikaanse soldaat hadden gedood, maar recent kondigde hij aan dat de besprekingen nieuw leven werden ingeblazen.

Deze week kwam aan het licht dat de Amerikaanse bevolking gedurende 18 jaar voortdurend werd voorgelogen over de oorlog in Afghanistan. De oorlog viel niet te winnen en er werd quasi geen vooruitgang geboekt. Alle regeringen van de afgelopen jaren – Bush, Obama en Trump – maakten zich hier schuldig aan.

“Amerikaanse bevolking voorgelogen over oorlog in Afghanistan”