Een 41-jarige Syriër uit Blankenberge is opgepakt door de politie omdat hij op sociale media antisemitische haatboodschappen verspreidde. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Antisemitisme zit de laatste jaren fors in de lift in Europa. Uit onderzoek blijkt dat vooral de immigratie van moslims de oorzaak is daarvan. 

Enkele maanden geleden kwam de 41-jarige Abdul H. uit Blankenberge in het vizier van onze veiligheidsdiensten omdat ze ontdekten dat hij met regelmaat van de klok haatboodschappen jegens moslims verspreidde op sociale media. Begin deze week werd hij opgepakt en door de onderzoeksrechter aangehouden.

Geradicaliseerd

Zijn advocaat Jos Van der Perre minimaliseert de feiten. “Mijn cliënt moet niet de stempel krijgen van een agressieve vertegenwoordiger van IS of Al Qaeda”, aldus de advocaat. Toch blijkt Abdul H. bijzonder radicaal te zijn, geeft zijn advocaat toe. “Die man is geradicaliseerd en uitte dat op een simplistische manier. Hij is niet de traditionele haatprediker.”

Vrijdagmorgen verscheen Abdul H. voor de raadkamer. Die verlengde zijn aanhouding met een maand. Er werd ook een deskundige aangesteld om de man psychiatrisch te onderzoeken. 

Antisemitisme in de lift

Antisemitisme leeft weer in Europa. Sinds 2008 zit antisemitisme fors in de lift in België, met als summum de aanslag in het Joods Museum in Brussel, die dateert van 2015. De teruggekeerde Syriëstrijder Mehdi Nemmouche trok met een AK-47 naar het museum en schoot er vier mensen dood. Zijn motief: antisemitisme.

Socioloog Mark Elchardus deed onderzoek naar de toenemende jodenhaat in ons land, en kwam tot dezelfde conclusie als journaliste Noémie Halioua. In zijn onderzoek werden stellingen voorgelegd aan moslimjongeren waarbij men geheel, gedeeltelijk of niet akkoord kon gaan. De stelling ‘joden zijn evenveel te vertrouwen als niet-joden’ bijvoorbeeld kon op de instemming rekenen van slechts twee op de tien moslims. Bijna tweederde vindt dat je joden best kunt mijden en 75% vindt dat joden aanzetten tot oorlog.

Uiteindelijk werd maar liefst 50% van de jonge moslims omschreven als antisemiet. Een groot verschil met niet-moslims, zo stellen de onderzoekers in de conclusie van het onderzoek. “De mate van antisemitisme verschilt hemelsbreed tussen moslims en niet-moslims”, aldus Elchardus, die de resultaten van zijn onderzoek zeer verontrustend noemt.