Salah Jamil, verantwoordelijk voor de internationale betrekkingen van de door Koerden geleide ‘Syrian Democratic Forces’ (SDF), wil IS-terroristen niet laten berechten in België. “We zijn op de hoogte van de te lage straffen die ze in een land als België krijgen”, klinkt het. Jamil werd in De Morgen geïnterviewd door jihad-expert Montasser AlDe’emeh.

Jamil ziet heil in een rechtbank onder toezicht van de Verenigde Naties. “De vrouwen in de kampen en de mannen in de gevangenissen die lid waren van ISIS zouden hier berecht moeten worden. Uiteindelijk hebben ze hier hun misdaden gepleegd. Wij hebben ze hier opgepakt en ze zitten in onze gevangenissen”, klinkt het. Dat wil niet zeggen dat hij wil dat ze ook daarna hun straf in Syrië uitzitten. “Ze hier houden is geen optie”, zegt Jamil.

“Te lage straffen in België”

België is evenmin een optie voor hem, vanwege “de te lage straffen” die de terroristen hier krijgen. “Ik zeg niet dat België en andere landen hun onderdanen moeten repatriëren. We zijn op de hoogte van de te lage straffen die ze in een land als België krijgen. Idealiter worden ze dus hier berecht. Laat een rechtbank bepalen wat er moet gebeuren”, klinkt het.

“Het is een tikkende tijdbom en het wordt steeds erger. De status quo is geen optie, het gevaar is dat er nog meer mensen gaan vluchten”, zegt Jamil. “Ook voor de kinderen is het een hel. Hoe langer ze hier blijven, hoe problematischer hun situatie zal worden in de toekomst. Deze kampen zijn geen ideale plaats voor kinderen. De internationale gemeenschap heeft duidelijk geen lessen getrokken uit het verleden.”

De terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Noord-Syrië om plaats te maken voor een Turkse inval voelt voor hem “als een mes in de rug”. “Niet zozeer de terugtrekking op zich deed ons pijn, wel het groen licht aan de Turken om ons aan te vallen”, klinkt het. De milities die als voetsoldaten voor de Turken fungeren – veelal jihadisten – zijn ook niet onbesproken. “Turkije laat zich in de strijd bijstaan door oorlogsmisdadigers en terroristen die de mensenrechten aan hun laars lappen”, zegt de SDF’er.