De gerechtelijke diensten van West-Vlaanderen hebben recent in een boerderij in Vlamertinge, een drugslab aangetroffen. Dit na maandenlang intens speurwerk. Daarna deden speurders in Limburg een gelijkaardige vondst. Een criminele organisatie van Belgische Turken uit Limburg huurde in Vlamertinge en in Lo-Reninge boerderijen om er in de stallen een XTC-labo in te richten. Dat brengt de regionale nieuwsdienst WTV.

De bende, met als kopstuk Metin P., kwam al vaker in aanraking met het gerecht. Na de ontdekkingen in de Westhoek werden er een reeks huiszoekingen gedaan in Maaseik, Maasmechelen, Genk en Heusden-Zolder. Daar bleek de bende ook zeer actief te zijn.

Het woonhuis in Lo-Reninge werd bovendien gebruikt als onderduikadres voor illegale transmigranten. Daar trof de West-Vlaamse federale gerechtelijke politie (FGP) samen met de lokale politiezone Spoorkin gisteren 7 illegalen aan. Zij waren er ondergebracht in afwachting van de komst van geschikt transport naar het Verenigd Koninkrijk. Dat dossier onderzoekt men nu verder.

Mogelijk is er ook een verband tussen de drugsbende en de gedumpte chemische resten in Voormezele van afgelopen november. Er werden toen onder meer 120 vaten met chemisch afval langs de weg gedumpt en in brand gestoken, vlakbij een oorlogsbegraafplaats.

Ook in Limburg drugslab

Na de ontdekkingen in West-Vlaanderen ondernam ook de politie van Limburg actie. In een kelder in Maaseik trof men er een actief drugslab en een cannabisplantage van een paar honderd planten aan. Er waren tijdens de inval 2 mensen bezig met de productie van xtc-pillen. Ze werden onmiddellijk gearresteerd. De politie nam de vele xtc-pillen, een tabletteermachine en een grote hoeveelheid wit poeder in beslag. De speurders vonden er ook een geladen pistool en extra munitie.

Zware jongens

Tijdens de hele operatie arresteerde de politie zeven personen. Ze werden vrijdag in Ieper voorgeleid op verdenking van bendevorming, productie en handel in drugs en het witwassen van drugsgelden. De verdachten zijn gekend bij de Europese politiedienst Europol, onder meer voor de productie van synthetische drugs, weet het Nieuwsblad.

Zo heeft het kopstuk, Metin P., al vele celstraffen opgelopen. In 2003 werd hij veroordeeld tot 10 jaar cel als kopstuk van een bende die ongeveer anderhalf miljoen xtc-tabletten gemaakt en verhandeld had. In 2014 kreeg hij vijf jaar voor de productie van meer dan 62.000 xtc-pillen. Hij zat in dat jaar ook al een celstraf uit voor de gijzeling van een bejaarde man uit Antwerpen in 2009.