In Spanje lijkt er een einde te komen aan de politieke impasse van haast Belgische proporties. Zo hebben de socialisten van premier Pedro Sanchez (PSOE) en het radicaal-linkse Podemos van Pablo Iglesias een deal met het links-separatistische Catalaanse ERC. In ruil voor gedoogsteun komen er onderhandelingen met Catalonië waarvan het resultaat via referendum zal worden voorgelegd aan de Catalanen

Na twee nieuwe verkiezingen krijgt Spanje naar alle waarschijnlijkheid een nieuwe regering met volheid van bevoegdheden. De PSOE en Podemos beschikken evenwel niet over een meerderheid in het Spaanse lagerhuis. Het gevolg? De linkse formatie is afhankelijk van regionale partijen, zoals het Catalaanse ERC.  

Die steun van het ERC komt niet gratis. Zo eisten de Catalaanse politici onderhandelingen tussen Madrid en Catalonië. Het uiteindelijke resultaat zal via een referendum aan de Catalanen worden voorgelegd. Hoewel er noch over de timing, noch over de inhoud duidelijkheid bestaat, is een nieuw onafhankelijkheidsreferendum uitgesloten. 

Het linkse ERC blijft naar eigen zeggen “sceptischten aanzien van de regering en meer precies de vraag of Sanchez zijn belofte zal houden. Toch betreft dit volgens de separatisten een “opportuniteit”. Junts per Catalunya, de partijpolitieke formatie van Carles Puigdemont, kan het akkoord niet smaken en spreekt over een verzwakking van de onafhankelijkheidskrachten.

Daadwerkelijk linkse regering

Naast het Catalaanse vraagstuk, zal Spanje naar links zwenken. Zo voorziet de nieuwe regering een belastingverhoging van twee procent op personen die meer verdienen dan 130.000 euro. Inkomens boven de 300.000 euro zullen vier procent meer moeten betalen. Tevens willen PSOE en Podemos het minimumloon laten stijgen.