Het Spaanse Openbare Ministerie vroeg maandag om de Catalaanse separatistische leider Oriol Junqueras vrij te laten uit de gevangenis, zodat hij Europees Parlementslid kan worden, een functie waarin de voormalige Catalaanse vicepremier werd verkozen in mei. Volgens persbureau Reuters kadert de oproep in een verzoeningspoging van de Socialistische Partij van uittredend premier Pedro Sánchez om een nieuwe Spaanse regering te vormen. Juristen waarschuwen er echter ook voor om het pleit van het Spaanse OM niet zomaar te zien als steun voor Junqueras. De openbare aanklager roept immers ook op om Junqueras’ parlementaire immuniteit ineens af te pakken. In oktober werden tal van Catalaans-nationalistische politici zoals Junqueras veroordeeld tot meerdere jaren celstraf.

Vorige week had het Europees Hof van Justitie zich uitgesproken over die straffen, in het bijzonder deze voor Junqueras. De EU-rechtbank oordeelde dat de man, als verkozen Europees Parlementslid, recht had en heeft op parlementaire immuniteit en als dusdanig niet kon veroordeeld worden in oktober. In die maand werden tal van Catalaanse politici als Junqueras veroordeeld als schuldig aan opruiing en misbruik van overheidsgeld (waar men het mislukte Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum mee organiseerde in 2017).

Spaans Openbaar Ministerie wil wel meteen de parlementaire immuniteit van Junqueras afpakken

Het is echter het Spaanse Hooggerechtshof dat het laatste woord heeft in de zaak rond de Catalaanse politicus. Verwacht wordt dat deze rechtbank een uitspraak doet in de komende dagen of weken. Opmerkelijk: Het Spaanse Openbare Ministerie vroeg meteen ook aan dat Hooggerechtshof om Junqueras de Europese parlementaire immuniteit te ontnemen.

Junqueras werd in mei vanuit de gevangenis verkozen vanop de Europese lijst van zijn partij, het links-nationalistische ERC (Esquerra Republicana de Catalunya). Zijn verkiezing was vlot en ruim, maar de Catalaan kreeg geen toestemming om de gevangenis te verlaten om de eed af te leggen in het Europees Parlement. Volgens de Spaanse wet moeten Europese parlementsleden dat immers eerst doen in Madrid vooraleer ze zitting kunnen nemen in het Europese halfrond.