De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn (Labour) heeft in een open brief zich verontschuldigd voor het slechte resultaat van zijn partij bij de verkiezingen van donderdag. “Het spijt me dat ik tekortschoot, ik neem mijn verantwoordelijkheid”, klinkt het bij de uitdager van premier Johnson. Tegelijk haalt hij ook uit naar de Conservatieve Partij, die een monsterscore neerzette.

Labourleider Jeremy Corbyn zag zijn partij afgelopen donderdag fel verliezen in de Britse parlementsverkiezingen. Onder meer de ‘rode muur’ in het noorden van Engeland, waar traditioneel links gestemd wordt, stortte in elkaar en kleurde blauw in het voordeel van premier Johnson. De electorale mokerslag kwam hard aan bij Corbyn en zijn achterban. De oppositieleider steekt nu de hand in eigen boezem en verontschuldigt zich bij zijn kiezers.

“Ik wilde het land waar ik van hou verenigen, het spijt me dat ik tekortschoot en ik neem mijn verantwoordelijkheid”, schrijft hij in een brief voor The Sunday Mirror. Hij maakt zich sterk dat Labour de sterkste progressieve kracht is die het Verenigd Koninkrijk ooit gekend heeft en dat er nog een toekomst is voor de linkse partij. Dat zal wel onder een nieuwe kopman zijn, want Corbyn liet al weten een stap terug te zullen zetten.

Uithaal naar ‘Bojo’ en co

De oppositieleider haalt ook uit naar de Conservatieve Partij en de “valsheid” van premier Boris Johnson. “De Tory-campagne, versterkt door de meeste media, slaagde erin om velen te overtuigen dat enkel Boris Johnson brexit gedaan kon krijgen. Dat zal binnenkort worden ontmaskerd door de valsheid die het is, maar in deze verkiezingen overklaste het onze poging om de kloof te overbruggen en ons land samen te brengen’, stelt hij scherp.

Donderdag wonnen de Conservatieven met grote voorsprong de Britse parlementsverkiezingen. Premier Johnson en co wisten een absolute meerderheid van de zetels te veroveren. Veel van die zetels haalde ‘Bojo’ in districten waar al decennia links gestemd wordt. Zaterdag bezocht hij enkele van die Labour-bolwerken in het noorden van Engeland om de nieuwe kiezers te bedanken.

Lees meer:

Boris bezoekt voormalige Labour-bolwerken na overwinning