Mocht N-VA deelnemen aan een federale regering, dan zou dat allicht alleen in een paars-gele constellatie zijn. Opmerkelijk: de partij doet niet al te veel moeite om de (donker)rode achterband van PS-voorzitter Paul Magnette te overtuigen. Zo bericht De Tijd over een plan van de N-VA-fractie om meer mensen aan het werk te krijgen. Een van de maatregelen? De beperking van de werkloosheidsuitkering in de tijd. Voor de (Franstalige) socialisten en ecologisten is dit evenwel absolute horror. 

Gisteren was N-VA-voorzitter Bart De Wever nog vernietigend over Magnette en meer precies zijn inhoudelijke werk. “Men zit daar maar te praten, dan uiteindelijk komen ze zaterdagavond die nota afgeven en toen ik [die] zondag heb gelezen dan werd het af en toe rood en groen voor mijn ogen. Niet af en toe, constant eigenlijk”, klonk het fel.

Allicht zal Magnette, bij het aanschouwen van de voorstellen van de N-VA-Kamerfractie, een soortgelijke ervaring hebben. Zo pleiten de Vlaams-nationalisten voor een ‘activeringspakket’ met tien maatregelen. De meest ‘gedurfde’? Het beperken van de werkloosheidsuitkering in de tijd. Een einde maken aan de mogelijkheid om onbeperkt werkloos te zijn, is evenwel al lang een eis van de N-VA (en bij uitbreiding Open Vld). Daarnaast pleiten de Vlaams-nationalisten voor een uitdoving van het brugpensioen.  

De Vlaams-nationalisten werken tevens aan een systeem voor mensen die een voltijdse baan niet meteen aankunnen, zoals bijvoorbeeld langdurig zieken. “Voor hen denken we aan een combinatie van een uitkering en werk. Mensen die wekelijks een paar uur of enkele dagen willen werken, verliezen nu een deel van hun uitkering. De bedoeling is dat we hen garanderen dat ze netto aan het einde van de maand meer zullen overhouden”, stelt N-VA-Kamerlid Jan Spooren tegenover De Tijd.

Opbrengst? 5 miljard euro

Het uiteindelijke doel van de N-VA? Meer mensen aan het werk krijgen. Zo mikt de N-VA op een werkzaamheidsgraad van 80 procent. Dit, meer mensen aan het werk krijgen, zou volgens de Vlaams-nationalisten zo’n 5 miljard euro opleveren.

Lees meer:

De Wever: “Was aan het koken toen ik nota van Magnette las”