De Verenigde Staten hebben dinsdag een Saoedische diplomaat, die vermoedelijk betrokken was bij de moord op journalist Jamal Khashoggi in Istanboel, de toegang tot het land ontzegd

Mohammed al Otaib deed dienst als de Saoedische consul-generaal in Istanboel toen de Saoedische journalist Jamal Khashoggi in 2018 in het consulaat vermoord werd. “De moord op Jamal Khashoggi was een afschuwelijke, onaanvaardbare misdaad”, klinkt het bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Eerder werden activa van al Otaib bevroren door de Verenigde Staten vanwege zijn vermeende rol bij de moord.

Gaf kroonprins opdracht voor moord?

De Verenigde Staten blijven er bij de Saoedische regering op aandringen om een “volledig, eerlijk en transparant” proces te houden, om diegenen die verantwoordelijk zijn voor de moord ter verantwoording te roepen.

Khashoggi woonde in de VS en was erg kritisch voor de Saoedische kroonsprins Mohammed bin Salman. De meeste westerse regeringen en inlichtingendiensten geloven dat hij de opdracht gaf voor de moord. De Amerikaanse president Donald Trump hecht echter veel belang aan zijn bondgenootschap met de Saoedi’s en lijkt de kroonprins niet voor het hoofd te willen stoten.