Gisteren werden de twee nieuwe voorzitters, Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR), door de koning aangesteld als informateurs. Op een persconferentie verklaarde het duo dat alle pistes zullen worden onderzocht. Wel zullen ze naar eigen zeggen niet van nul beginnen maar voortwerken op de nota’s van Johan Vande Lanotte (sp.a), Didier Reynders (MR), Geert Bourgeois (N-VA) en Rudi Demotte (PS). “We stappen hierin zonder persoonlijke historiek of netwerken met de een of de ander, hebben een open vizier en gaan samen voor oplossingen, want dat heeft ons land nodig”, klonk het volgens BELGA.

De koning blijft (voorlopig) nog temporiseren. In plaats van de opdracht van Paul Magnette (PS) te vernieuwen of Gwendolyn Rutten het veld in te sturen, gaf hij het stokje aan het rooms-blauwe duo Coens en Bouchez. Voor de liefhebbers van het linkse, paars-groene, verhaal kan dit evenwel een nadeel inhouden. Zowel Coens als Bouchez hebben zich in het verleden in meer of mindere mate uitgesproken ten voordele van de N-VA. Bijgevolg kan het mogelijk zijn dat het paars-groene momentum dat Magnette creëerde, verdwijnt.

N-VA-voorzitter Bart De Wever reageerde gisteren alvast (voorzichtig) tevreden op de aanstelling van het rooms-blauwe informateursduo. “Mijn grootste bezorgdheid is dat Vlaanderen geconfronteerd wordt met bestuur waarvoor de Vlaamse kiezer duidelijk niet gestemd heeft. Ik heb daarom meermaals mijn bereidheid getoond om een opdracht op mij te nemen”, klonk het. “Met de aanstelling van Joachim Coens en Georges-Luis Bouchez is echter hopelijk de paars-groene piste van de baan. Wij houden ons derhalve beschikbaar voor de informateurs en zullen constructief en met open vizier meewerken”, aldus De Wever.

“Alle opties open”

Terwijl Vande Lanotte en Reynders er geen geheim van maakten dat paars-geel hun voorkeur kreeg, willen Coens en Bouchez volgens VRT NWS “alle mogelijke pistes onderzoeken”. Daarvoor zullen de informateurs zich baseren op eerder werk. “Er kan geen sprake van zijn dat we doen alsof we de posities niet kennen, het doel is net om die te verdiepen en enkele vaagheden op te helderen”, klonk het volgens BELGA

Concreet zullen de informateurs vanaf vandaag alle partijen consulteren. Naar verluidt zouden de partijvoorzitters, in volgorde van het aantal zetels, mogen langskomen. “We stappen hierin zonder persoonlijke historiek of netwerken met de een of de ander, hebben een open vizier en gaan samen voor oplossingen, want dat heeft ons land nodig”, citeert BELGA de informateurs.

Lees meer:

Hendrik Bogaert (CD&V): “Paars-groen is pest en cholera samen”