Hoewel paars-geel met 76 zetels een meerderheid heeft is deze nipt. Krijgt Open Vld met enkele rebellerende Kamerleden te maken, dan heeft de coalitie een probleem. Het gevolg? Informateur Paul Magnette is op zoek naar versterking. Meer concreet kijkt de PS-topman naar de christendemocraten van het cdH en de CD&V, zo schrijft De Tijd.

Naast – voor de liberalen – inhoudelijk problemen kampt paars-groen eveneens met een krappe meerderheid in de Kamer. Het ‘gevaar’? Één Open Vld-Kamerlid kan in principe een maatregel tegenhouden. Tevens kan één ziek Kamerlid, uit de meerderheid, problemen opleveren.

(lees verder onder de tweet)

Om aan deze problemen te remediëren zoekt Magnette naar versterking. Zijn voorkeur gaat daarbij uit naar CD&V of cdH, twee partijen die donderdag werden uitgenodigd door de informateur. CD&V-onderhandelaar Koen Geens verklaarde eerder evenwel dat hij paars-groen geen warm hart toedraagt. Integendeel, volgens de CD&V-topper moest N-VA-voorzitter Bart De Wever aan zet komen. 

De Franstalige christendemocraten – die linkser en progressiever zijn dan CD&V – stellen zich iets toegeeflijker op ten aanzien van Magnette. “We zijn er ons van bewust dat, zes maanden na de verkiezingen en in een context van een politieke crisis, alle zetels tellen”, citeert De Tijd Kamerfractieleidster Catherine Fonck.

(lees verder onder de tweet)

Op naar een burgeroorlog bij Open Vld?

“Springt Open Vld of springt Open Vld niet?”, dat is de vraag die de komende weken cruciaal zal zijn. De liberalen houden immers alle opties – gaande van paars-groen tot paars-geel – open en waren aanwezig op een ‘geheim’ paars-groen overleg met MR, sp.a, PS, Groen en Ecolo. Toch doet paars-groen de liberalen pijn. Enerzijds is er de partijtop die kansen ziet in paars-groen, anderzijds is er de basis van burgemeesters en Kamerleden met een voorkeur voor paars-geel.

De partijtop wil volgens De Morgen niet meer wachten op een nieuw rondje verkennende gesprekken, eventueel onder leiding van De Wever. Volgens hun is rood-geel dood en begraven, iets dat ze onder meer zouden afleiden uit gesprekken met de N-VA. Dat de partijtop wil doorzetten met paars-groen kunnen de burgemeesters en Kamerfractie evenwel niet smaken. “Als het zo zit, gaan we naar een clash”, citeert De Morgen de tegenstanders van paars-groen.